Og etter hvert har den antatt selsomme dimensjoner hva angår tunpolitikk og lokalpolitisk opportunisme.

Det er i seg selv oppsiktsvekkende og dypt beklagelig at 25-30 år etter at HiAs forløper i Grimstad ble etablert som høyskole, inviteres det til debatt om hvor institusjonen skal ligge.

HiAs fakultet for teknologi i Grimstad — tidligere AID - har blitt en institusjon i landsdelen og har gjennom årene bygd opp en infrastruktur og et nettverk med sin base i det teknologiske miljøet i Grimstad. Det må bare være på Sørlandet at politikere - rett nok på invitasjon fra HiAs egen ledelse - kan foreslå å pakke sammen en hel høyskoleinstitusjon og flytte den til en by hvor det per i dag knapt finnes et eneste egnet undervisningsrom eller laboratorium.

Det kan komme en dag hvor studentsøkningen tvinger HiAs ledelse til drastiske omlokaliseringer som følge av sviktende studenttall. Men da taler vi om en konsolidering av HiAs virksomhet ved hovedbølet på Gimlemoen.

For det som er fullstendig fraværende i den lokale Aust-Agder-debatten, er politikernes manglende virkelighetsorientering når det gjelder utviklingen innenfor norsk høyere utdanning.

I fremtiden vil universitetene og høyskolene kjempe for å rekruttere tilstrekkelig med studenter for å opprettholde virksomheten på dagens nivå. En lang rekke høyskoler har allerede opplevd stor svikt i søkertallene de siste årene. Det gjelder de fleste høyskolene utenfor de store byene. Høyskolene i distriktene sliter. Selv HiA, med hovedtyngden av studieplasser i Kristiansand, har hatt nedgang i antall primærsøkere de fire siste årene. Og i lengden vil ikke en høyskole som HiA ha råd til å drive parallellundervisning i fagdisipliner lokalisert på ulike steder. Det er sløsing med ressurser.

Og det er en illusjon å tro at Stortinget vil prioritere en storstilt utbygging av nye høyskolelokaler i Arendal etter å ha investert nærmere en milliard kroner i bygg og infrastruktur i Kristiansand og Grimstad. HiA hører i så måte til de tilgodesette i høyskolesystemet.

Det hviler derfor et uvirkelighetens skjær over den lokaliseringsdebatt som HiAs ledelse på uforklaring vis har åpnet opp for i 2005 - 10 år etter at høyskolen ble etablert.

Og som man roper i de sørlandske skoger får man svar: Én høyskole på hvert nes.