Nå skal fokus være på å fremme religiøs toleranse – og beskyttelse av enkeltindividets tro. Det er det konsensus om.

For bare to år siden var tonen en ganske annen. Da boikottet flere land FN-konferansen om rasisme i Genève. Årsaken til boikotten var at muslimske stater forsøkte å gjøre religionskritikk til brudd på menneskerettighetene. Et forslag om en «blasfemiparagraf» ble ansett av flere medlemsland som et forsøk på å forby kritikk av islam.

Et tilsvarende arrangement i 2001 i Durban ble et lavmål i FNs historie. Fra talerstolen haglet det med hatefulle innlegg fra en rekke land, med autoritære islamske regimer i spissen. Thorbjørn Jagland beskrev konferansen som «en festival i antisemittisme og fordømming av Vesten».

Menneskerettighetsrådet ble opprettet i 2006. Forgjengeren – FNs Menneskerettighetskommisjon – ble nedlagt, fordi den mistet all troverdighet grunnet politisk korrupsjon og partiskhet. At arvtakeren etter år med tautrekking endelig har klart å skifte fokus, er helt avgjørende for rådets videre arbeid. Skal det bli tatt på alvor globalt, tåles ikke flere gjentakelser av tidligere famøse forestillinger.

Bakgrunnen for å forby krenking av religion var Muhammed-karikaturene. Autoritære regimer har i ettertid forsøkt å utnytte striden til politisk vinning på hjemmebane ved å sidestille sunn og nødvendig religionskritikk med krenkelse og blasfemi. Slik ville de misbruke menneskerettighetsrådet til å beskytte seg selv mot kritikk i eget land – og også til å legitimere undertrykkelse av egne innbyggere.

Folkeopprørene og revolusjonene i det ene arabiske landet etter det andre denne vinteren har vært politiske jordskjelv. Unisone krav fra befolkningen om reformer, økt frihet og slutt på undertrykkelse har både vekket og skremt den muslimske verdens ledere. Nye forsøk på å tilpasse menneskerettighetene deres verdensbilde, vil være fånyttes. Tiden da maktmennesker kan skyve gud foran seg i sin streben etter å kneble enkeltindividet, synes forbi. Det bærer stemningsskiftet i FNs Menneskerettighetsråd også bud om.