Rundt 550 personer lokalt i Kristiansand har nå fått nye eiere. Enkelte er ekstra spørrende fordi de nye eierne i utgangspunktet kontrolleres av kinesiske myndigheter og er drevet av tidligere topper innenfor kommunistpartiet.

På tross av usikkerheten har oppkjøpet fra Bluestar stort sett blitt positivt mottatt. Lokalt mener mange dette kan være en god løsning. Flere har påpekt at Elkem fikk lite oppmerksomhet i Orkla-systemet og hos storeier Stein E. Hagen. Spesielt Solar-divisjonen, som er stor i Kristiansand, hadde behov for frisk kapital for å kunne utvikle spennende solenergiprodukter videre. Den kapitalen ønsket ikke Orkla-konsernet å tilføre silisiumsdelen, eller de manglet finansielle midler.

Av den grunn kan det være en fordel at Bluestar kommer inn på eiersiden. Dette er en betydelig aktør på silisiummarkedet og har den kapital som skal til for å utvikle solenergien videre. Slik sett kan oppkjøpet være med på å sikre arbeidsplasser i Kristiansand. Det forutsetter imidlertid at man er konkurransedyktige på det internasjonale markedet. Den lokale utviklingsavdelingen må sørge for å være i front.

Mye av den historiske industriutviklingen i Kristiansand og på Sørlandet har skjedd gjennom tilførsel av utenlandsk kapital. At eierne denne gang kommer fra Kina og ikke den vestlige verden, bør i et verdensomspennende kapitalmarked ikke bety noen ting. Vi forutsetter at Bluestar er profesjonelle eiere og vet hvilke forpliktelser oppkjøp i Norge innebærer.

I løpet av gårsdagen var det mange som pekte på at både USA og EU er usikre på Kina som forretningspartner og har restriksjoner i forhold til oppkjøp fra landet. USA er kjent for å ha mange handelsbarrierer, samtidig har man kapital i innenlands-markedet til å utvikle industrien. Flere røster mente i går at staten, gjennom oljefondet, burde kjøpe opp selskapet.

Det siste mener vi ikke er noe godt alternativ. Næringslivet bør utvikles på næringslivets egne premisser. I et globalt marked vil dette også fra tid til annen bety utenlandske oppkjøp.