De siste avsløringene om overgrep mot sivilbefolkningen vil gjøre situasjonen for de allierte styrkene i Irak enda vanskeligere. Mange irakere var glade for å bli kvitt despoten Saddam Hussein, men så viser det seg at soldater i okkupasjonsstyrken ikke er det spor bedre enn Saddams beryktede politi. Det kan bare svekke tilliten de allierte soldatene er helt avhengige av.

For knapt to år siden var det bilder av amerikanske soldaters oppførsel som sjokkerte verden. I Abu Ghraib-fengslet utenfor Bagdad ble irakiske fanger torturert og utsatt for nedrig behandling. Effekten den gang ble forsterket av at overgrepene foregikk i et av Saddams fryktede fengsler.

Nå har britene fått sitt Abu Ghraib. Følgene er at hverdagen blir enda farligere for soldatene i Irak og Afghanistan. Presset mot Tony Blair om å trekke styrkene ut av Irak vil også tilta. Det er sterk motstand i Storbritannia mot engasjementet i Irak, og kravet om tilbaketrekning vil ikke bli mindre etter tortursaken.

Det må være lov å stille spørsmål om hva slags mennesker det er som utfører slike handlinger? Etter alt å dømme er svaret helt normale britiske unge menn. Men rekken med selvmordsbombere og stadige angrep mot de allierte styrkene, gjør åpenbart noe med soldatene. Selv om de fleste ikke begår overgrep, blir noen usikre, aggressive og brutale fordi de knapt vet hvem som er venn eller fiende.

I krigen mot terror er det manet fram et bilde — ikke minst fra amerikansk side - av en fiende som er så farlig at det er nødvendig å sette Genèvekonvensjonene til side. Dette påvirker selvsagt også soldater som tjenestegjør i Irak. Selv om dette alene neppe er hele forklaringen på overgrepene, er det lett å se at i Irak gjelder regelen om at hat og hevn utløser mer av det samme.

Avsløringene om nye overgrep kommer mens det er opprør i muslimske land mot Muhammed-karikaturene i vestlige medier. Begge deler oppfattes som forakt for og mangel på respekt for muslimer. Det styrker de ekstreme kreftene på begge sider. Krefter som ikke vil ha en fredelig sameksistens mellom vesten og den muslimske verden.