Inn mot høytiden minnes vi om viktigheten av ikke å miste de mest dyrebare verdiene i livet av syne. Spesielt hva det betyr å ha noen rundt seg som bryr seg.

Julens ubestridte midtpunkt er barnet – slik det var den første julen for mer enn to tusen år siden, da Jesus ble født i en stall i Betlehem. Som voksne bestreber vi oss på at julen skal bli en god og trygg opplevelse for de små. Tindrende øyne i forventningsfulle barnefjes vekker gjerne til live minner fra vår egen barndoms jul.

Barns julefryd ligger i voksnes hender. Vi har ikke lov til å spolere den. Men jorden er ikke et paradis. Og julen er ikke fredfull for alle barn – heller ikke i vårt land. Julen er høysesong for familiekonflikter. Noe pågangen til krisesentre og krisetelefoner er en mørk påminnelse om.

Et par hundre tusen barn vokser opp i familier hvor far eller mor ruser seg. I høytider forsterkes problemene. Mange takler ikke ekstra fridager og at daglige rutiner forsvinner. Hjem fylles av krangel, konflikt og vold. Barn lider.

Mange skal også feire jul med et levende savn etter kjære som har gått bort dette året.

Julens budskap om glede og fred står i skarp kontrast til hva mange opplever her hjemme – og også i verden omkring oss. Drømmer om global solidaritet og forbrødring er tilsynelatende satt på vent. Fordommer har fått et kraftig oppsving i vesten de siste årene. Mennesker blir mistenkeliggjort på grunn av tro og etnisk bakgrunn.

I «Tante Julia og han som skriver» av Mario Vargas Llosa, årets nobelprisvinner i litteratur, er doktor Alberto de Quinteros en sentral skikkelse. I beskrivelsen av et etisk dilemma han står overfor, heter det:

«Dette var en given anledning til å teste den moralske normen som han hadde gjort til sin helt fra ungdommen av, og som gikk ut på at det var bedre å forstå enn å fordømme sine medmennesker».

Kan mysteriet i krybben hjelpe oss til et bredere perspektiv på det å være menneske? Til å øve oss i å forstå oss selv og andre bedre? Og om noen spørsmål blir stående ubesvarte i vår omskiftelige tid, bør ikke det representere noen trussel, men snarere en mulighet for ettertanke og refleksjon.

Vi ønsker våre lesere en gledelig og fredfylt jul.