Lillesand IL er et av Sørlandets største idrettslag og har 40 fotballag i seriesystemet. Omkring 600 unge spillere er engasjert i fotballgruppen. Klubben har gjennom de siste årene fått på plass fotballbinge, ny kunstgressbane og ansatt både daglig leder og klubbens første heltidsansatte trener da legendariske Tony Knapp ble hentet til Lillesand. Optimisme og fremtidstro har bedratt til et forsterket engasjement for Lillesand IL blant byens innbyggere, folkevalgte og bedrifter på tettstedet.

Parallelt med denne utviklingen har fotballgruppen sett på nye muligheter for å profesjonalisere virksomheten. I en tid da frivilligheten svikter, hvor utfordringer på økonomisiden tvinger seg fram og krav om ny kompetanse er et tilbakevendende tema, har fotballen i Lillesand valgt å se muligheter fremfor begrensninger. Til å lede dette arbeidet har fotballgruppen engasjert Norsk Fotball Akademi (NFA). Gjennom en felles satsing på FOTBALLFESTIVALEN sommerstid hvert år, har interessen for fotballopplæring økt samtidig som man fått tilført mer inntekter til driften. Det fruktbare samarbeidet har også gitt fotballgruppen mer kompetanse og pågangsmot. Nå tør man tenke «hårete mål», samtidig som man er blitt mer fokusert på hvilke satsingsområder som gjelder.

Lillesand IL får aldri noe A-lag i Tippeligaen. Men det er likevel lov å drømme om at Lillesand en dag både skal ha spillere som ikler seg trøya til Start i Tippeligaen, trøya etter Solskjær i Manchester United og som avgjør VM-kvalifiseringskamper for Norge. Disse drømmene er en viktig drivkraft i arbeidet med å skape et bærekraftig miljø for spillerutvikling og utvikling av enkeltmennesker.

Fotballgruppen i Lillesand ønsker å være knalldyktig på barn og ungdom. Ønsket om at alle som vokser opp i Lillesand skal få de beste muligheter til å utvikle sitt potensial på fotballbanen, er sterkt.

Dagens krav til fotballopplæring har endret seg gradvis de siste tiårene. Den frie leken på løkka er i dag mer eller mindre borte. En rekke andre tilbud som stjeler oppmerksomhet fra fotballen har dukket opp. Parallelt er det også innført og etablert profesjonell fotball i Norge. Kravene til fotballopplæring og talentutvikling er forsterket, samtidig som interessen for feltet er sterkt økende.

I en tid da fokuset på toppfotball og talentutvikling vokser, er det fort gjort at mange klubbledere mister noe av perspektivet på hva fotball for barn og unge skal være for noe. Talentfokusering, klatring på serietabellen samt salg/kjøp av spillere, har tvunget seg fram som kjerneverdier også i mange norske breddeklubber. Fotballgruppen i Lillesand IL har hatt en annen tilnærming. Hvordan kan vi sikre at barn og ungdom de beste mulighetene for å utvikle seg både fotballmessig og sosialt, skape gode og varige opplevelser og ikke minst bidra til å skape en stolt og varm klubbkultur?

Visjonen om et eget fotballakademi har vokst fram gjennom de siste 4-5 årene. Tanken om å få på plass en mer systematisk tilnærming til fotballopplæring i klubben, har modnet i takt med trenere og ledere sitt kunnskapsnivå og erfaringer. Det har vært arbeidet hardt og målrettet i klubben for å lykkes med visjonen, og det er derfor tilfredsstillende å se at man ser ut til og lykkes med den første fasen.

Lillesand Fotballakademi (LILFA) har allerede vært i gang med en rekke ulike opplæringsaktiviteter siden oppstarten midt i august. 170 elever er innrullert i fotballakademiet, og det tilbys nå opplæring på fire ulike nivåer med kvalifiserte instruktører:

– SFO-fotball (2.-4. klasse)

– Fotball-Fritids-Ordning (5.-7. klasse)

– UNG – tilbud på ungdomsskolenivå (8.-10. klasse)

– VGS – tilbud på videregående skole nivå (1.-3. klasse)

De ulike tilbudene tilbys både i skoletiden og umiddelbart i forkant av skolens oppstart (morgentrening) og avslutning (ettermiddagstrening). Til å lede arbeidet har klubben engasjert Willie Irvine (45) i full stilling som sportssjef. Han er skotte, tidligere profesjonell fotballspiller og høyt utdannet trener. Erfaringen gjennom de siste ukene har vært bemerkelsesverdig. Både ferdighetsmessig, mentalt og fysisk ser man allerede fremskritt blant de mange guttene og jentene som deltar.

Ingenting av dette ville vært mulig uten positiv støtte og imøtekommenhet fra byens ordfører, kommuneadministrasjonen og rektorene på de respektive skolene i Lillesand kommune. Samarbeidet fotballklubb/skole er nøkkelen til å lykkes med et eget fotballakademi.

Lillesand IL ønsker å være en foregangsklubb på barn og ungdom innen fotball. Man ønsker å fremstå som en profesjonell aktør som hviler på trygge grunnverdier. Fremganger skal være tuftet på målrettet og systematisk arbeid, gjennomført av ledere, trenere og aktive som har et ekte kjærlighetsforhold til sin klubb. Denne spiriten skal dyrkes gjennom fotballaktiviteter som har kvalitet, gode opplevelser og læring i seg. Gjennom målrettet fotballopplæring allerede fra barnsbein, håper man å skape nysgjerrighet, entusiasme og fremganger på fotballbanen.

Lillesand IL er en av landets mange breddeklubber. Utfordringen med å skaffe inntekter til driften er et tilbakevendende tema. Men gjennom å etablere et fotballakademi, ser man at det er mulig å sikre seg nye inntekter man tidligere ikke har hatt. Allerede nå har fotballgruppa mer enn doblet sin omsetning gjennom åpningen av fotballakademiet. Med egenandeler fra nær 170 elever, nye arrangementer, tilgang av sponsorer og kommunale tilskudd, har man nå anledning til å ha en heltidsansatt sportssjef og bedre rammebetingelser for annet personell i klubben. Dette åpner ikke bare opp en forbedret kvalitet på arbeidet med unge spillere i klubben, det bidrar til en økt profesjonalisering i alle ledd av organisasjonen.

Norsk Fotball Akademi møter i disse dager trenere og ledere fra en rekke andre klubber på Sørlandet som ønsker å lære mer om hva som må til for å etablere sine eget fotballakademi. Ikke noe mer ville glede oss enn at dette skjer og at vi ser fremveksten av flere utdanningsinstitusjoner. For hvis barn og ungdom får et bedre opplæringstilbud på fotballbanen, så vil også landsdelen utvikle flere og bedre fotballspillere.