Flere byer på Sørlandet har i løpet av året redusert skjenketidene nattetid. Målet har vært mindre fyllebråk og voldsbruk. I Kristiansand mener deler av utelivsbransjen at tiltaket har vært nytteløst, og at det tvert imot har blitt mer vold etter at kranene måtte skrus igjen en time tidligere.

Det er å trekke slutninger for tidlig.

Flertallet i Kristiansand bystyre vedtok i mars å stenge alkoholserveringen klokken 02.00 i stedet for 03.00. Tiltaket ble gjennomført fra 1. august. Som vi skrev i gårsdagens avis, melder politiet om rekordmange voldstilfeller i byen i oktober måned. Men samtidig ble måneden før den beste på flere år, med uvanlig lite voldsbruk i byens gater. For august, september og oktober under ett, viser tallene at voldsbruken ligger på gjennomsnittet for de fem siste årene. I de tre nevnte måneder har politiet heller ikke registrert noen store endringer når det gjelder bråk i forbindelse med nachspiel eller andre former for husbråk.

Dermed er det ikke mulig å konkludere med noen spesielle virkninger av redusert skjenketid ennå. Også fordi tallene – heldigvis – er relativt små. Et par voldsepisoder ekstra en tilfeldig måned får langt større prosentvise utslag enn de fortjener. Derfor bør også politikerne ha is i magen og vente en lengre periode før de vurderer hvorvidt innskrenkningen har vært vellykket eller ei. Både julebordsesongen så vel som vår— og sommermånedene bør telles opp før man trekker bastante slutninger.

Det som derimot synes klart, er at nå som før er synlig politi svært viktig for å hindre vold og fyllebråk. Enten skjenkingen stenger klokken to eller tre nattetid. Ikke minst fordi det er en del gjengangere som står for en betydelig del av bråket. Det eneste som synes å stoppe disse er en tilstedeværende ordensmakt. Derfor bør ikke tidligere stengetider for utestedene brukes som påskudd for mindre politiinnsats, verken i Kristiansand eller andre sørlandsbyer.