Etter flere blodige bombeaksjoner mot tett befolkede markedsplasser den siste tiden, var stemningen likevel nervøs før den amerikanske tilbaketrekningen. Det er imidlertid intet alternativ. Irakerne må før eller siden ta over ansvaret for egen sikkerhet.

De amerikanske invasjonsstyrkene ble ikke møtt av jublende irakere i 2003, slik Bush-administrasjonen åpenbart trodde på forhånd. Tvert imot utviklet Irak seg til et borgerkrigslignende kaos. Etnisk rensing, selvmordsaksjoner og store sivile lidelser fulgte i de første årene etter invasjonen. Mer enn 4000 amerikanske soldater har også mistet livet, noe som gjør Irak til den største amerikanske militære hengemyren siden Vietnam.

En av de mange store tabbene fra amerikansk side etter invasjonen var å oppløse det irakiske sikkerhetsapparatet. Det ga militante opprørere lett spill og gjorde titusenvis av arbeidsledige soldater til enkle rekrutteringsmål for ekstreme grupperinger. Både de amerikanske okkupasjonsstyrkene og den irakiske sivilbefolkningen betalte en svært høy pris for dette feilgrepet.

De siste månedene har heldigvis utviklingen gått i en mer positiv retning. Innbyggere i mange landsbyer og nabolag har jaget ut al Qaida-inspirerte grupperinger som lenge terroriserte dem. I tillegg høster amerikanerne frukter av en ny strategi der soldatene i langt større grad er i kontakt med innbyggerne på gateplan.

Fra og med i dag skal irakiske styrker selv sørge for sikkerheten i landets byer. Forhåpentligvis vil dette ansvaret bidra til å øke den nasjonale identiteten til styrkene, på bekostning av stammemessig og religiøs tilhørighet. Hvis det lykkes, vil dagen i dag være første skritt på veien mot en fullstendig amerikanske tilbaketrekking fra Irak. Først da har irakerne virkelig grunn til å feire.

En av de mange store tabbene fra amerikansk side var å oppløse det irakiske sikkerhetsapparatet.