Torsdag eller fredag blir sannsynligvis den nye regjeringen klar, og mandag tar det nye mannskapet over.

Alt dette betinger at regjeringsforhandlingene fører fram. Og det er trolig nå i innspurten at de aller vanskeligste spørsmålene skal avgjøres. De dreier seg blant annet om gasskraftverk og oljevirksomheten i Barentshavet. Men de tre partiene er dømt til å lykkes i den forstand at de må komme fram til en felles plattform.

Spenningen knytter seg først og fremst til hvor detaljert den nye regjeringsplattformen blir. Jo flere spørsmål som avklares nå, desto bedre for de tre partiene når den politiske hverdagen melder seg. Og allerede fredag legger den avtroppende Bondevik-regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett. Det nye mannskapet får ikke mange ukene på seg til å sette sitt preg på dette.

Men én ting er kampen mot de erklærte politiske motstanderne i de borgerlige partiene. Noe annet er den interne opposisjonen som etter hvert vil melde seg når alle kompromissene blir i vanskeligste laget. Her er det spesiell grunn til å følge utviklingen i SV. Kristin Halvorsens parti kan vise seg å bli regjeringens svakeste ledd. For flere sentrale aktører i partiet har tydeligvis ikke klart å bestemme seg for om de skal fortsette sin evige opposisjonspolitikk eller om ansvarligheten nå skal ta over.

Illustrerende i så henseende er flere avisoppslag de siste dagene om kretsen rundt den unge partikometen Audun Lysbakken. Han deltar som rådgiver på Soria Moria og er opplagt en av kandidatene til en statsskretær— eller kanskje til og med statsrådsjobb i den nye regjeringen. Men i stedet for å juble over muligheten til å få en av sine egne inn i regjeringen, murrer hans politiske venner på venstresiden. De ønsker seg heller Lysbakken som et talerør for opposisjonen mot den kommende regjerings politikk. Dette er, for å si det mildt, et nokså spesielt utgangspunkt for aktører i et parti som nå for første gang står på terskelen til regjeringsmakt. Og det lover ikke godt for et parti som allerede i utgangspunktet er svekket politisk etter et dårlig valgresultat.

Den politiske hverdagen kan melde seg raskere enn Kristin Halvorsen setter pris på.