I Lov om opplæring § 8 — 1 Skolen står: «Grunnskoleelevane har rett til å gå på den skolen som ligg nærast eller ved den skolen i nærmiljøet som dei soknar til.»

En lignende paragraf finnes ikke i Lov om barnehager. Derimot lyder det slik i Barnehageloven § 12a: «Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt.»

Kommunen har plikt

Loven betyr at kommunen har plikt til å sørge for barnehageplass til alle barn som har rett til plass. Foreldre må søke om opptak og oppgi preferanser for hvilken barnehage de ønsker for sitt barn. Gjennom samordnet opptak i kommunen blir barnet tildelt plass ut fra de kriterier loven og kommunen setter. Det gir ingen garanti for plass i nærmiljøet. Venner som barnet knytter seg til i barnehagen, kan derfor være bosatt i andre deler av kommunen. Det betyr også at foreldrene kan få lang vei til barnehagen, noe som er uheldig av flere grunner.

Å gi barnehagebarn rett til barnehageplass i sitt nærmiljø, vil ha mange fordeler:

• For barna: Barn vil gjerne være sammen med andre barn og ha venner i sitt nærmiljø. Der kan de også leke i helger og ferier når barnehagen er stengt. De blir bedre kjent med de barna de skal gå på skole sammen med. De kan også lettere besøke hverandre, for eksempel gå i fødselsdagsselskaper til hverandre.

• For foreldrene: Mange foreldre bruker i dag mye tid på å frakte sine barn til og fra barnehagen. Noen har kort vei og kan bruke sykkel eller gå, mens andre bruker bil og kanskje må kjøre helt til andre sida av byen for at barnet skal komme i barnehagen. Dette tar mye tid og bidrar sterkt til tidsklemma for småbarnsforeldre. Det vil også være en fordel at foreldre blir bedre kjent med hverandre gjennom barna i nærmiljøet. Det styrker bomiljøet og skaper trygghet.

• For miljøet: Mye biltrafikk og dermed utslipp kan være spart dersom barnehagen ligger i nærmiljøet. Det vil også være tryggere rent trafikkmessig å unngå parkerte biler rett ved barnehagen. Å kunne gå eller sykle til barnehagen, for så å ta bussen til jobb, vil være et godt bidrag til nærmiljøet: Mindre luftforurensing og atskillig tryggere med færre biler på veiene.

Barnehager i regi av bedrifter

En rett til barnehageplass i nærmiljøet vil ikke bety plikt for det enkelte barn. Flere store bedrifter har etablert barnehager for sine ansattes barn. Foreldre og barn som skal samme vei, er verken et problem for foreldre eller miljøet. Men det kan bety at disse barna ikke kjenner barna i sitt nærmiljø, barn som de etter all sannsynlighet skal begynne på samme skole sammen med. Uansett vil foreldrene kunne velge hvilken barnehage som vil være best for barnet. Det vil være en fordel for en helhetlig planlegging av barnehagestrukturen i kommunen, dersom kommunen legger til grunn for sin planlegging at barna skal ha rett til barnehageplass i sitt nærmiljø. Private barnehager vil måtte tilpasse seg dette, jf. Barnehageloven § 8: «Utbyggingsmønster og driftsformer skal tilpasses lokale forhold og behov.» Ved etablering av nye boligområder bør det være like naturlig å sette av tomt til barnehage som til skole.

Kristiansand SV og Vest-Agder SV vil derfor arbeide for at barnehagebarn får rett til barnehageplass i sitt nærmiljø, slik grunnskoleelevene har rett til å gå på den skolen som ligger nærmest, eller den de etter kommunalt vedtak, sokner til.