Kyoto-avtalen, som skal redusere utslippene av klimagasser, trådte i kraft i februar i fjor. Avtalen er beskrevet som verdens viktigste miljøavtale, fordi den er et nødvendig steg på veien for å få bukt med global oppvarming og ødeleggende klimaendringer. En svakhet ved avtalen er at USA, den største forurenseren, ikke er med.

Supermakten underskrev avtalen under Bill Clinton, men deltakelsen varte bare til George W. Bush overtok som president. Han uttalte at Kyoto-avtalen vil ødelegge økonomien. Noe av det første han gjorde som president, var å avvise avtalen. USA er eneste G8-land har nektet å ratifisere den.

USA under Bush vil ennå ikke være med på en forpliktende reduksjon i utslippene av klimagasser. Men vedtaket i delstatsforsamlingen i California er et kraftig signal til Bush om at ikke alle amerikanere deler hans syn og avvisningen av Kyoto-avtalen. Internasjonalt er det grunn til å glede seg over at sterke krefter i USA jobber for at supermakten skal komme med igjen i globalt, forpliktende miljøsamarbeid.

Vi ser stadig tydeligere tegn på at menneskeskapte og forurensende utslipp er i ferd med å endre klimaet på kloden dramatisk. Klimagassene har forsterket drivhuseffekten, og den globale middeltemperaturen øker. FNs klimapanel har anslått at gjennomsnittstemperaturen vil øke betydelig fremover om ikke utslippene reduseres kraftig.

Uten Kyoto-avtalen hadde neppe utslipp av skadelige klimagasser blitt satt på den internasjonale dagsorden. Og utviklingen viser hvor viktig det er å iverksette effektive tiltak for å redusere utslippene. 141 land har undertegnet avtalen.

Kyoto-avtalen løser ikke klimaproblemet, men er en lovende begynnelse med tanke på å bremse utslippene av klimagasser. Utfordringen er å få med USA og u-landene. Skal det lykkes å stoppe den globale oppvarmingen, må alle land med i klimasamarbeidet. USA har verdens største økonomi og er storforbruker av fossilt brennstoff. Derfor er det også av avgjørende betydning at supermakten blir med i samarbeidet. Håpet er at delstaten California kan vise vei for regjeringen og kongressen i Washington.