Som vanlig gikk spekulasjonen høyt før utdelingen av Nobels fredspris fredag formiddag. Alt fra Paven til Angela Merkel var diskuterte kandidater og høyt oppe på radaren til mange synsere. Og som vanlig — få gjettet riktig. Denne tunisiske kvartetten var det taust rundt, men likevel, det er en pris mange sympatiserer med. Det er ikke vanskelig.

Dette er en region som sårt trenger noen lyspunkter i forhold til demokratibygging. Dette er en vel fortjent pris.

«Kvartetten for nasjonal dialog» som skal til Oslo og motta den ærverdige prisen, består av fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat), menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour La Défense des Droits de l'Homme) og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie. Og det understrekes av de fire får den sammen, ikke hver for seg.

Det er altså fire organisasjoner fra det sivile samfunn som etter den arabiske våren i 2011 fant sammen da demokratiseringsprosessen i Tunisia sto i fare. Og det er nettopp dette initiativet fra det sivile samfunnet som vektlegges i begrunnelsen fra Nobelkomiteen. Det er et signal om hvor mye makt det er i dialog og samarbeid. For i Tunisia har det sekulære og religiøse miljøet snakket sammen, bærende organisasjoner i samfunnet har gjennom dialog klart å finne en vei ut av det som kunne blitt enda et anarkistisk, diktatorisk eller konfliktfylt område i Midtøsten.

Nobelkomiteen ønsker å motivere og stimulere til videre demokratibygging i Tunisia, og sikkert også sende et viktig signal til resten av regionen hvor krig og usikkerhet råder. Det finnes fredelige veier ut av krig og kaos.

Den tunisiske advokaten Brahim Latrech er juridisk rådgiver for årets fredsprisvinner: - Vi hadde aldri ventet oss en fredspris til Tunisia, kommenterte han etter at nyheten ble kjent. Og fremhevet verdien i å bli sett av verden, ikke være alene lenger.

Så er det jo å håpe at dette inspirerer andre fredsarbeidere i det hjørnet av verden som har mest krig.