Få hadde på forhånd ventet seg noe dramatisk på årsmøtet i Kristiansand Høyre tirsdag kveld. Men vrakingen av Peter Gitmark som leder av nominasjonskomiteen kan vise seg å bli nettopp det.

Et knapt flertall på møtet ville heller ha Per Sigurd Sørensen som leder av komiteen. Grunnen var at Gitmark bor i Oslo, og at komitelederen bør kjenne byen mer på pulsen. Men man skal ikke være spesielt konspiratorisk anlagt for å se at det også kan ligge politikk i dette.

VidarUdjus_NETT.png

Arvid Grundekjøn er en omstridt mann i sitt eget parti. Kort fortalt er støttespillerne jublende fornøyde med at han har flyttet partiet mot høyre. Enkelte motstandere er misfornøyde med dette. Andre mener at han ikke behersker det politiske håndverket, og at han har hatt en uheldig hånd med samarbeidet med nabokommunene samt med viktige enkeltsaker som tiggerdebatten.Mange i Høyre var overrasket over at Grundekjøn selv onsdag kveld signaliserte at han er åpen for å ta fire nye år. I partiet har mange trodd at han – som sine forgjengere – ville nøye seg med én periode. Men flere tror han sa det han gjorde for ikke å fremstå som en leder på oppsigelse i for lang tid.

Arvid Grundekjøn er en omstridt mann i sitt eget parti.

Men hvis Grundekjøn bestemmer seg for å gå for en ny periode, kan det som skjedde på årsmøtet onsdag bli interessant. I Høyre-kretsene som er skeptiske til ordføreren ser man på Grundekjøn, Gitmark og lederen av Kristiansand Høyre, Harald Andersen, som en mektig treenighet. Hadde Gitmark blitt komite-leder, synes de fleste å tro at Grundekjøn ville fått fornyet tillit av nominasjonskomiteen hvis han selv hadde ønsket.

Med tidligere ordfører Per Sigurd Sørensen som komite-leder er ikke det like sikkert. Sørensen representerer et annet Høyre enn Grundekjøn. Som ordfører samarbeidet han godt med Ap og er blant dem som mener at en politikk i skjæringspunktet mellom Høyre og Ap er til det beste for Kristiansand. I tiggerdebatten kom han også klart ut mot Grundekjøn.Hvis Grundekjøn ikke blir Høyres ordførerkandidat, står partiet i samme situasjon som for fire år siden. Det vil si uten opplagte kandidater. Kristiansands største parti har ikke klart å dyrke frem kronprinser eller kronprinsesser på mange år.

På Høyre-hold snakker nå enkelte om Mette Roth, som har ledet oppvekststyret på en ryddig måte. Mot henne kan det innvendes at det ikke vil være noen fornyelse. Andre peker på Harald Furre. Han er tidligere gruppeleder, nå administrerende direktør i Oxford Research og har en høy stjerne i partiet. Men han sa nei da han ble spurt i forrige runde. En tredje kandidat som pekes på er Ellen Skeie Hansen, som har sittet i bystyret i flere perioder. Hun karakteriseres som et talent som ble sløst bort, mens andre mener hun taklet en degradering på sist nominasjonsmøte så dårlig at hun ikke bør gå helt til topps.

Uansett står vi foran interessante måneder i Høyre – og dermed Kristiansand.