I går ble moren hyllet av sosionom og forsker Siri Søftestad, som mener moren viste mot og styrke. Hun torde å si fra. Forskeren mener at kvinnen bør løftes frem på gullstol for sin modige opptreden.

Vi trenger flere modige mødre som tør å si fra om seksuelle overgrep mot egne og andres barn.

Fortsatt er det noen som frykter for å anmelde seksuelle overgrep. Selv om overgrep i noen sammenhenger fortsatt er tabubelagt, og for mange ofre svært krenkende, er det viktig at sakene blir anmeldt.

Det hevdes at bakgrunnen for at flere saker nå blir anmeldt skyldes en større fokusering på denne typen kriminalitet i mediene, og den offentlige debatt. Etablering av offentlige kontorer med et støtteapparat for overgrepsofre har også betydning. Samtidig er det mange som tør å stå frem og stå opp. Synliggjøring av de seksuelle overgrepene har hjulpet mange til å ta avgjørelsen om å fortelle det som for mange er vanskelig i sette ord på.

I rettsprosessen er det også gjort endringer som skal styrke offerets posisjon, og gi de fornærmede en bedret status, bedre hjelp og bistand. Det stilles krav til både politi, påtalemyndighet og domstolen om å gi de fornærmede råd, veiledning og bistand slik at belastningen ved å anmelde og starte en prosess blir redusert.

Samtidig er det fortsatt mange som vegrer seg for å anmelde, fordi det innebærer en forklaringsplikt i retten for personer over 16 år. Vi har tidligere foreslått at grensen for å møte frem i retten for å avgi forklaring i overgrepssaker bør heves til 18 år, og at de under denne grensen blir dommeravhørt. Hvis et slikt forslag, sammen med den sum av tiltak myndighetene eller har gjennomført de senere årene kan bidra til at flere overgrep blir anmeldt, avslørt og pådømt, kan vi kanskje bære flere mødre eller fedre på gullstol.