I STATSBUDSJETTET som legges fram 7. oktober vil regjeringen nå målet om én prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) til bistand. Det er Dagsavisen som har fått bekreftet fra såkalt sikre kilder at bistandsløftet i Soria Moria-erklæringen vil bli innfridd i den sittende regjeringens siste budsjett.

Norge ligger helt i verdenstoppen i bistand. Inneværende år er budsjettet 22,3 milliarder kroner. Det er bred politisk enighet om at bistanden må økes, og målet om én prosent av BNI var inne i Voksenåsen-erklæringen til Bondevik I-regjeringen allerede i 1997. Men det er først i valgåret 2009, ifølge Dagsavisens kilder, at en regjering når målsettingen.

Den rødgrønne regjeringen har måttet tåle kraftig kritikk fordi bistandsmålet ikke er oppnådd tidligere. At det har tatt tid, kan ha å gjøre med at Norges inntekter har økt kolossalt de siste årene. Ikke minst som følge av den galopperende oljeprisen. Nå mener åpenbart den rødgrønne regjeringen at tiden er inne for et betydelig løft. Ifølge Dagsavisens kilder må bistandsbudsjettet økes med 2,5 milliarder kroner for å komme opp i én prosent av BNI.

NORGE ER ET AV verdens rikeste land og bør derfor kjenne et spesielt ansvar for bekjempelsen av sult og fattigdom globalt. Ved tusenårsskiftet satte FNs medlemsland seg som mål å halvere verdens fattigdom innen 2015. Den ventede økningen av det norske bistandsbudsjettet er derfor svært gledelig, og den betydelige påplussingen er også et viktig signal til andre rike land om å prioritere den tredje verden høyere. I takt med sterkt stigende matvarepriser på verdensmarkedet har behovet for u-hjelp økt.

Den norske regjeringen har påtatt seg et særlig ansvar i arbeidet med å redusere barnedødeligheten. Daglig dør 30.000-50.000 barn i fattige land, de fleste av dem av sykdommer som er lette å forebygge eller behandle. Utdanning er et annet viktig satsingsområde. Parallelt med økt bistand bør det også være et mål for Norge å styrke arbeidet for fred og forsoning, som er helt avgjørende for å nå FNs tusenårsmål.

EN FORELØPIG ukjent sak er hva regjeringen har lagt inn i bistandsbudsjettet for å nå én prosent av BNI. Men vi velger å tro at de rødgrønne ikke «utvanner» bistandsbegrepet for på den måten å oppfylle løftet i Soria Moria. Det vil i så fall ikke fremstå som spesielt solidarisk.