Et slikt besøk vil uten tvil koste USA dyrt politisk i forhold til Kina. Likevel bør den amerikanske presidenten møte tibetanernes åndelige leder. Noe annet vil innebære et pinlig amerikansk knefall for regimet i Beijing.

Dalai Lama kommer til Washington i løpet av neste uke. Da han var der i fjor høst, vakte Obama oppsikt ved å ikke invitere ham til Det hvite hus. Dette var brudd med hvordan amerikanske presidenter tradisjonelt har opptrådt overfor nobelprisvinneren fra 1989. Obamas beslutning den gang hang trolig sammen med at han kort tid etter skulle på offisielt besøk til Kina, og ikke ville provosere vertskapet.

Dalai LamasUSA-besøk kommer på et tidspunkt der temperaturen mellom Washington og Beijing nærmer seg frysepunktet. Kineserne er frustrerte over et planlagt amerikansk våpensalg til Taiwan. USA har lenge irritert seg over en kunstig lav kurs på den kinesiske valutaen, noe som er en medvirkende årsak til en svært skjev handelsbalanse mellom de to stormaktene. USA er også skuffet over det man oppfattet som en arrogant kinesisk holdning på klimatoppmøtet i København.

Kineserne har i sterke ordelag advart Obama mot å møte Dalai Lama. Det i seg selv gjør det svært vanskelig for Obama å avvise Tibets åndelige leder. USAs president kan ikke bli oppfattet som han gir etter for regimet i Beijing i en så sensitiv sak.

Hele det internasjonale samfunn har interesse av et godt forhold mellom Kina og USA. Økonomisk spiller kineserne en nøkkelrolle i kampen for å få verdensøkonomien på fote igjen etter finanskrisen. Også på den politiske scenen vokser Kinas innflytelse. Gode relasjoner mellom de to stormaktene må imidlertid ikke gå på bekostning av kampen for menneskerettigheter.