Vi anbefaler alle å lese talen. Den ligger lett tigjengelig via hjemmesiden til Norges Bank (www.norges-bank.no), heter egentlig «Økonomiske perspektiver» og er en fagøkonomisk glimrende gjennomgang av internasjonal og norsk økonomi — lettfattelig presentert.

En sentralbanksjef skal som kjent være bekymret. Også den delen av jobben utfører Svein Gjedrem godt. «En kunne nesten tro at vi var immune mot kriser og at Norge er i en særstilling. Det er vi ikke. Det er farlig å tro at vi kan håndtere hver krise like godt. Vi er ikke utvalgte», fremholdt Gjedrem etter å ha konstatert at Norge har sluppet lett fra det som startet som en finanskrise, og som gradvis har gått over til å bli en tradisjonell, kraftig nedgangskonjunktur.

Han brukte ellers mye av talen til å snakke om det norske boligmarkedet. Diagnosen er at høye boligpriser og mye boliggjeld bidrar til å skape en sårbar økonomi. Resepten inneholder flere kraftige medisiner: strengere, finansielle krav til bankene og langt hardere boligbeskatning. Det siste skal omfatte både økonomisk fordel ved å bo i egen bolig, verdistigning i eierperioden og gevinst ved salg. Dagens vilkårlighet hva skattemessig verdi på bolig angår, vil han også ha en slutt på. «Eiendom beskattes forskjellig fra kommune til kommune» som det fastslås.

35 milliarder kroner anslår Svein Gjedrem at økt boligskatt kan beløpe seg til. Det gir rom for tilsvarende reduksjon i eksempelvis vanlig inntektsskatt.

Det er en sentralbanksjefs privilegium – ja, plikt - å heve seg over politikken. Samtidig tilhører både diagnose og ikke minst resept, politikernes domene. Og vi kan vanskelig se for oss en regjering som virkelig strammer inn på beskatningen av den vanlige innbyggers viktigste investering og eiendel.

Når det gjelder boligprisveksten, mener vi faktisk at Svein Gjedrem undervurderer tilbudssiden. Det bygges simpelthen for få boliger i Norge i dag.