Japanske myndigheter har forsøkt å avvise de verste krisescenarioene. Men utviklingen synes stadig å gi de mest skeptiske observatørene rett.

Japanske myndigheter arbeider åpenbart for å hindre at kaos bryter ut blant folk flest. Det ville ytterligere vanskeliggjort myndighetenes håndtering av situasjonen. Like fullt synes den jevne japaner å feste stadig mindre lit til regjeringens informasjon i denne saken.

Dermed er informasjonsstrategien blitt en bumerang for landets myndigheter. De er avhengige av tillit i folket for å ha mulighet til å styre samfunnet i tilfelle de verste spådommene skulle slå til. Men den tilliten kan de være i ferd med å miste.

For oss i andre land er det vanskelig å fatte alvoret i den situasjon Japan befinner seg. Landet står overfor en trippelkatastrofe. Jordskjelvet var et av de kraftigste som noensinne er registrert. Tsunamien tok med seg tusenvis av mennesker. Og den ukontrollerte utviklingen ved Fukushima-kraftverket bringer minnene tilbake til Tsjernobyl. I sum gjør dette at den krise Japan nå må håndtere, er av et omfang verden neppe har opplevd maken til i nyere tid.

Når japanske myndigheter ved hjelp av bistand fra omverden får en slags kontroll over situasjonen, bør katastrofen føre til en grunnleggende internasjonal debatt om verdens energiforsyning. Japan er blant de land som i stor grad har basert seg på kjernekraft. Mange andre land, også i vår geografiske nærhet, har gjort det samme. Alle har basert denne virksomheten på garantier om at alvorlige ulykker ikke skal kunne inntreffe.

Som katastrofen i Japan illustrerer, kan imidlertid ingen utstede slike garantier. Forhåpentligvis vil derfor en konsekvens på sikt bli nedbygging av kjernekraft til fordel for økt satsing på ny fornybar energi.