Et selskap kontrollert av rederen John Fredriksen har bestilt borepakker til to halvt nedsenkbare rigger som skal bygges i Singapore. For Aker Kværner MH lyder kontraktssummen på formidable 1,3 milliarder kroner.

Samme dag gikk det Kjell Inge Røkke-dominerte Aker-systemet ut og bekreftet planene om å bygge verdens hittil to største borerigger, sågar ved norske verft. Riktignok tas forbehold om finansiering, men Røkke pleier som kjent å få det til når han har bestemt seg. Lykkes han denne gangen også, skal samme Aker Kværner MH levere doble «Ramrigger» til begge sjettegenerasjonsplattformene. Det vil i så fall bety et nytt oppdrag til 1,4 milliarder kroner.

Det hører med til historien at ordreboken til det tidligere Maritime Hydraulics var velfylt allerede da uken startet. Eastern Drilling, som administreres fra Grimstad, har bestilt dobbel «RamRig» til en halvt nedsenkbar plattform, danske Maersk skal ha borepakker til fire oppjekkbare rigger.

Det hører likeledes med at Aker Kværner MHs nærmeste nabo på Dvergsnes og argeste konkurrent i det globale boreteknologimarkedet, National Oilwell Varco (det tidligere Hydralift), også har en ordrebok som er rekordfull. Når man på toppen av det hele kan konstatere at Mosvold Drilling lyktes strålende med å få inn sine to milliarder kroner til et hypermoderne boreskip, og at en rekke andre, lignende prosjekter markedsføres i finansmiljøene, skjønner man at ordrene vil stå i kø fremover. «Her er nok til alle,» som National Oilwell Varcos administrerende direktør Birger Skeie så treffende uttrykker det.

Sørlandets fremste næringsklynge opplever en boom vi aldri før har sett maken til. Vi gleder oss med de mange som allerede nyter godt av den, og som vil gjøre det i flere år fremover. På Dvergsnes i Kristiansand har igjen mer enn tusen høykompetente fagfolk sin daglige arbeidsplass. Det er noen år siden sist tallet var så høyt, og det skal nok stige enda mer. Hva boomen ellers skaper av ringvirkninger over hele Agder kan snaut nok overvurderes.

Selv om det er en gledens tid, må vi som ekte sørlendinger naturligvis bekymre oss litt også. Vi skulle så gjerne ha sett litt mer dempede svingninger i det oljemarkedet som landsdelens boreteknologimiljø er avledet av. Det går fra de høyeste topper til de dypeste bunner. Og i takt med at industrien har modnet siden pionerårene på 1970-tallet, har den også lært noe om å leve med svingningene. Men forsvinne gjør de aldri.