Bakgrunnen er at en arbeidsgruppe i forbundet har levert et innspill til Barne— og familiedepartementet om revisjonen av barnehageloven.

Høybråten uttalte på et møte i et KrF-lag i Rogaland i forrige uke at de som kritiserer en kristen formålsparagraf i barnehagen angriper en tusenårig kulturarv. Han poengterte at sterke krefter i det norske samfunnet arbeider for å erklære det norske samfunnet verdinøytralt.

Hovedbudskapet i Utdanningsforbundets innstilling er at det må komme klare krav til barnehageansattes utdanning og kompetanse. Samtidig pekes det på nødvendigheten av tilstrekkelig bemanning og areal for å gjøre hverdagen i barnehagen bedre for de små. Disse kravene har barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) tatt initiativ til å fjerne.

Helga Hjetland, Utdanningsforbundets leder, bemerket i et intervju at mange mener den kristne formålsparagrafen er i utakt med et pluralistisk samfunn. Denne bemerkningen har Høybråten grepet begjærlig, og gjort til et sentralt tema. I stedet for å drøfte det som er forbundets hovedanliggende - hvilken kompetanse ansatte bør ha og hvordan bemanningen i barnehagene bør være.

Da Dagfinn Høybråten overtok som leder i KrF i januar, var målet å øke oppslutningen om partiet til ti prosent. I månedene som har gått, har han drevet KrF i konservativ retning. Men selv om Høybråten har tilført den politiske debatten mer kristendom og moralisme, vaker likevel partiet rundt sperregrensen. Noe av årsaken kan være at mange kristne velgere synes å mene at Fremskrittspartiet ivaretar deres interesser bedre enn KrF.

Vi trenger åpenbart en debatt om de kristne grunnverdiene i vårt flerkulturelle samfunn, men ikke med det utgangspunkt Høybråten har. Han tilspisser motsetninger gjennom å snakke om de andre og oss. Slik oppfattes han å være ute i samme ærend som Frp og Carl I. Hagen, som stadig fremholder at vi er under angrep fra farlige fiender. Det er mulig Høybråtens korstog vil styrke KrFs posisjon blant partiets kjernevelgere, men som bidrag til å skape forståelse og toleranse mellom ulike religiøse grupperinger i vårt land er det lite fruktbart.