Mandag la Sårbarhetsutvalget fram sin innstilling. Den fikk mindre oppmerksomhet enn den fortjener.

Flere hendelser de siste årene har vist hvor sårbart både samfunnet som sådan, og vi som enkeltmennesker, er i en digital tidsalder. I fjor sommer ble Norges Bank samt de største bankene og flere andre finansselskaper satt ut av spill etter det som ble beskrevet som et massivt dataangrep. En rekke kritiske funksjoner ble rammet. Senere innrømmet en 17-åring å stå bak. Han gjennomførte angrepet fra gutterommet. Et par år tidligere ble blant andre PST, Posten og DNB utsatt for en liknende aksjon fra det som viste seg å være tre tenåringsgutter. Og i fjor ble anslagsvis 230.000 nordmenn utsatt for ID-tyveri. I tillegg til alt ubehaget slike tyverier innebærer for den enkelte, beløper kostnadene for samfunnet som helhet seg til flere milliarder kroner årlig.

Alt dette dreier seg om dataangrep gjennomført av enkeltpersoner. I en tid der terror blir stadig mer utspekulert, kan man bare forestille seg hvilke konsekvenser det kan få hvis slike grupperinger klarer å angripe vitale, digitale tjenester i et samfunn som vårt. Det er blant annet slike hensyn som ligger til grunn for en av Sårbarhetsutvalgets anbefalinger, nemlig å spre risikoen i telesektoren. Dersom Telenors kjernenett kollapser, vil det få alvorlige konsekvenser for det norske samfunnet. Utvalget anbefaler derfor at flere aktører må kunne tilby et landsdekkende kjernenett.

Det er åpenbart en viktig anbefaling, som myndighetene bør lytte til. Men de bør også ta på alvor hele det brede trusselbildet som Sårbarhetsutvalget legger til grunn. Konkret er det viktig med en klar ansvarsfordeling på sikkerhetsområdet mellom militær og sivil sektor. Eierskapet til en krise må være klart, når alvorlige hendelser skjer. I tillegg må myndighetene sørge for at det fins solide fagmiljøer med spisskompetanse innen digital sikkerhet.

Det er 15 år siden det forrige sårbarhetsutvalget la fram sin innstilling. Den gang var trusselbildet et annet. Det påligger myndighetene et stort ansvar å følge opp anbefalingene som ble lagt fram mandag.