I ettertid er det kanskje noen som vil si at Kristiansand bystyre hadde flaks som klarte å reise et solid politisk flertall for et fremtidig kulturhus på Silokaia og ikke i Kvadraturen. Planen var at det gamle teaterbygget skulle utvides både i høyde og bredde på hjørnet av Kongensgate og Vestre Strandgate. For 15 år siden fikk to arkitekter i oppgave å regulere kvartal 49 slik at teateret kunne utvides til et stort kulturbygg. Teateret måtte bygges mye høyere, men for å skjule den enorme betongveggen regulerte arkitektene inn en syv etasjer høy boligblokk på nabotomten. Brutalismen skulle tilsløres.

Aladdin og teateret

Mange har meninger om det gamle teaterbygget i Kristiansand, men reguleringsplanen på høring gjelder hele det viktige kvartal 49. Både Aladdin og teateret berøres av planen. Kvartalet har vært en politisk kasteball for flere bystyrer. Nå er Ikke mindre enn fem bygg foreslått vernet i reguleringsplanen, blant annet Aladdin, men uten tilbygget med kinosaler. Teateret er ikke foreslått vernet, men langs den gamle fasaden mot Østre Strandgate vernes tre bygg. Store deler av kvartalet skal rives for å gi plass for forretninger, kontorer, leiligheter, restauranter og kafeer.

Reguleringsplan for kvartal 49 burde ha foreligget med både vernings— og rivingingsforslag i forbindelse med investeringene på Silokaia. Suksessen på Silokaia overskygges nå av en politisk uenighet som langt overgår protestene mot Kilden-satsingen. Det politiske flertall er blitt møtt av en velorganisert aksjon som vil verne det omstridte teaterbygget for en hver pris. Det hevdes at bygget kan bli galleri og museum, eller ballett- og danseinstitutt. Ingen nevner finansiering og drift med et eneste ord. Heller ikke investor Ole Lunde, som vil bygge høyhus på Tangen og nå kulturskole på kommunens eiendommer i kvartal 49, uttaler seg om kostnadene. Politikere som har uttrykt bekymring for kommunens gjeld på seks milliarder, nevner heller ikke de økonomiske konsekvenser ved å stemme for verning av teateret.

Nedgangstider skaper uro

Reguleringsplanen er ute på høring mens arbeidsledighet og nedgangstider er ved å skape uro. Det vedkommer også Kristiansand og andre kommuner i landsdelen. Det vil ramme skatteinngangen og dermed de økonomiske forutsetninger for å løse pålagte kommunale oppgaver på en god måte. Og det vil dempe investeringslysten, og spøkelset nedskjæringer dukker opp. Skal teaterbygget bli stående i årevis som kommunal eiendom, vil det føre til driftsutgifter som man ikke kjenner omfanget av i dag.

Vi skal glede oss over at Kilden står der, vernet og i vekst til beste for hele landsdelen.