Norge deltar i hemmelige forhandlinger om en omfattende tjenesteavtale med 51 land. Disse forhandlingene som heter TISA (Trade in Services Agreement) foregår bak lukkede dører og utenom verdens handelsorganisasjon (WTO). Hensikten er å sikre storselskapenes rettigheter enda sterkere enn eksisterende avtaler. WTO er i motsetning til TISA en demokratisk organisasjon, noe som vurderes som et hinder av kapitalkreftene.

Frihandelsavtale

TISA er en frihandelsavtale for tjenester som vil presse frem konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester på alle felt. Det vil skje på bekostning av arbeidstakere, forbrukere og vanlige borgere, og avtalen vil hindre regulering av finanssektoren og undergraver personvern-lovgivning på nett. Avtalen vil også føre til ytterligere rettsliggjøring, det vil si at man flytter makt fra folkevalgte organer til internasjonale domstoler. Erfaring viser at de legger størst vekt på interessene til store internasjonale konsern. TISA øker trusselen mot nasjonal suverenitet og folkestyre, og overfører mer makt til storkapitalen.

Flere land har tatt tilbake mislykkede privatiseringsforsøk i offentlig regi. Det er ikke mulig med en TISA avtale, fordi avtalen blir låst.

Unntakene viktigst

Regjeringen har lagt Norges tilbud om avregulering i TISA ut på sine hjemmesider. Men det er ikke tilbudene som er viktigst, det er det unntakene som er. Fordi alt som ikke er unntatt vil automatisk falle inn under TISA-avtalen, og dermed bli underlagt internasjonal markedskonkurranse og fri etableringsrett for selskaper. Faren er derfor stor for at regjeringen tar inn omfattende privatiseringer av offentlig sektor gjennom disse internasjonale bindingene.

LO Stat Rogaland og Agder Fylkeskartell ser med stor uro på å avregulere, og å åpne offentlig sektor for mer internasjonal konkurranse. Det vil innskrenke demokratiets muligheter til å utvikle, utforme og selv bestemme hvordan man til enhver tid vil organisere samfunnets velferdstjenester.