Det er en plan som bør stoppes, og som det er i ferd med å reise seg en folkelig bølge mot!

Mange grunner taler mot dette forslaget, som vil endre mye i den norske ukerytmen. Dette kan likefrem føre til et kulturskifte i vårt land, vil noen hevde. Forslaget innebærer at vi må endre loven om helligdager og helligdagsfreden, ettersom det er den som hindrer generell handelsvirksomhet på søndager. Regjeringen peker på at den vil komme forbrukerne i møte, med sitt liberaliserende forslag. Dessuten mener man å kunne fjerne visse ujevnheter og inkonsekvenser i de nåværende bestemmelser rundt handel på søndager. Nå har vi allerede en viss erfaring med søndagshandel, nemlig i desember, før jul. Men dette er en så spesiell periode at den knapt kan brukes som allmenn referanse.

Den syvende dagen

Det ser ut til at vår syvdagersuke er en viselig ordning — vel å merke for mennesket. Syvdagersuken var kjent i det gamle Babylon for 4000 år siden. Bibelen og Jesus bekrefter ordningen. Og Mesteren sa fyndig at sabbaten, den syvende dagen, er til for menneskes skyld. Av godhet ga Gud mennesket den syvende dagen som en annerledes dag, til rekreasjon og hvile. Historien viser mislykkede forsøk på å bryte dette

mønster i det skapte.

Etter den franske revolusjonen prøvde man, i et antikirkelig ærend. å erstatte ukeskjemaet med å dele hver måned i tre, slik at hver måned inneholdt tre perioder på 10 dager hver («dekader»). Et lignende forsøk skal også være forsøkt i Sovjet på 1900-tallet, men alternativene måtte snart oppgis. Det ligger trolig en dyp visdom i vårt innarbeidede ukemønster.

Ønsker ingen endring

Regjeringen pukker på at den vil åpne nye muligheter til fleksibilitet for forbrukerne. Forbrukernes ønsker er for øvrig ikke entydige. Arbeidstagerorganisasjonene ønsker ingen endring, ei heller NHO. Om forbrukerne hadde fått spørsmål om de ønsket søndagsåpne butikker med den omkostning at varene da ville bli dyrere og at de mindre, fristilte butikkene da vil komme under press og med nedleggelser som konsekvens, ville trolig også forbrukerne sagt entydig nei!

En kjedeforretning i et handelssenter er i dag åpen ca 60-65 timer. Hvis man så skal åpne ca 6-7 timer på søndag uten vesentlig økning av omsetningen, vil resultatet nødvendigvis bli økte utgifter. Noe som vil bety økte priser. Nå går dessuten Norge inn i en periode hvor forbruket flater ut, eller vil måtte reduseres. Timingen for søndagsåpne butikker er dermed også dårlig.

Så må vi kalkulere inn at det ikke bare er å åpne butikkene. Det vil engasjere en rekke andre yrkesgrupper, og føre til et kulturskifte i Norge. En blåblå regjering vil innføre en ny grågrå søndag som vi alle vil tape på.

Regjeringen gjør klokt i å skrinlegge hele forslaget før livet selv tar det av dage.