Ledelsen i Ap-lagene i Granvin og Ulvik, to av kommunene som blir sterkt berørt av mastene og luftspennet, har lagt ned sine verv. SVs lokallag i Ulvik vil ingen drive lenger. Sp har foreløpig sluppet billigst unna, men også der murres det i rekkene. For de tre regjeringspartiene kan det bli tungt å mobilisere og få folk til å stille opp før lokalvalget høsten 2011. Det trengs en ny kraftlinje til Bergen. Først og fremst fordi olje— og gassektoren til havs har behov for kraft. En sektor som burde ha finansielle muskler til å legge kabel i sjøen. Men ifølge Bergens Tidende, som har gått gjennom saksbehandlingen i Statnett og Norges vassdrags- og energidirektorat, er ikke andre alternativer enn luftlinje utredet.

Hardangerfjorden er noe av det fineste norsk fjordlandskap har å by på. Som et av verdens rikeste land burde Norge ha råd til å skåne denne naturperlen. Det kunne ha vært gjort ved å legge kabler på sjøbunnen. I stedet får vi skjemmende linjespenn over fjorden og 45 meter høye master på landsiden.

Folk i Hardanger føler seg overkjørt av regjeringen. Uttalelser og protester fra lokalsamfunnet har prellet av på maktapparatet i hovedstaden. Selv Sp, som gjerne vil fremstå som distriktenes og lokaldemokratiets forsvarer, vender det døve øret til. Partiet har olje- og energiminister Terje Riis Johansen i sine rekker, og han står som selve symbolet på overkjørselen av den lokale selvråderetten i denne saken. SV forsøkte å protestere, men tapte et nytt miljøslag i regjeringen.

At de rødgrønne trumfet gjennom utbyggingen, kan få langvarige skadevirkninger for partiene. Ikke bare på Vestlandet, for mange ellers i landet støtter de skarpe reaksjonene som kommer fra Hardanger. Siden regjeringen i realiteten aldri har prøvd å finne et kabelalternativ til høyspentlinje, høster de rødgrønne nå fruktene av sin egen arroganse.