Julebordsesongen nærmer seg med stormskritt. En deilig tid, hvor vi hygger oss med gode kolleger og venner, god mat og godt drikke. Men også en tid da avisene igjen kommer til å fylles opp med stoff om fyll og vold. Overskrifter fra tidligere sesonger viser trenden.

Kanskje årets julebordsesong også skal være en tid for refleksjon? Hvordan ønsker vi at utelivet skal være der hvor vi bor? Hva er det gode uteliv i byen min eller bygda mi? I en ny undersøkelse fra Helsedirektoratet sier 72 % av de spurte seg enige i at det er for mange fulle folk på byen. 68 % mener utestedene serverer gjester som ikke burde fått servert alkohol.

Sammenhengen mellom alkohol og vold er betinget av hvordan vi drikker. I Norge har vi en drikkekultur som preges av fyll. Selv om vi de siste årene har lagt til oss et mer kontinentalt drikkemønster, hvor vi drikker mer i hverdagen – når vi går på teater og kunståpninger, når vi spiser en god middag og når vi er på kafé med en god venn – så er det fortsatt i helgene vi drikker mest. Og det er i helgene det er mest vold i byen og på bygda.

I land med et beruselsesorientert drikkemønster, hvor vi drikker oss fulle, er det en sterkere sammenheng mellom alkoholbruk og vold enn i land med et annet drikkemønster. I Norge har vi et beruselsesorientert drikkemønster som kommer spesielt til syne i julebordssesongen. De fleste skader og ulykker relatert til bruk av alkohol skjer ikke som følge av langvarig inntak, men som følge av brå alkoholpåvirkning. De fleste voldstilfellene i Norden er alkoholrelaterte, det gjelder for så mye som opp mot 80 %. Forsker Ingeborg Rossow ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) skriver i en rapport: «Jo mer man drikker og jo oftere man er beruset, desto mer sannsynlig er det både at man utøver vold og utsettes for vold.» En betydelig andel av voldssituasjonene knyttet til alkoholbruk oppstår på eller like utenfor skjenkesteder. Det å oppsøke et skjenkested er en faktor som øker risikoen for å utøve vold og for å bli utsatt for vold.

Vil vi ha det sånn?

Vi som jobber ved Kompetansesenter rus – region sør er opptatt av et trygt og hyggelig uteliv, og at skjenkenæringen i samarbeid med kommunen har et ansvar for dette. Vi tilbyr derfor våre kommuner innføring i metodikken Ansvarlig vertskap. Metodikken kombinerer opplæring av ansatte på skjenkestedene med god kommunal kontroll av skjenkebestemmelsene, og etablering av et samarbeid mellom serveringsbransjen, politiet og kommunen.

Samarbeidsforumet er en arena hvor bransjen, politiet og kommunen kan møtes blant annet for å diskutere utfordringer i kommunen, og hva som kan være gode lokale virkemidler for å forebygge utelivsvold. Målsettingen for Ansvarlig vertskap er å redusere omfanget av overskjenking, omfanget av skjenking til mindreårige og omfanget av utelivsrelatert vold.

Det mest effektive forebyggende virkemidlet er tilgjengelighetsbegrensninger. Det er forskning tydelig på. Slik reduseres alkoholbruk og skader som følge av dette. Hvis alkohol blir vanskelig å få tak i eller for dyrt, drikker vi mindre. Men vi vil jo også ha et levende samfunn der vi bor, og utestedene i byene og bygdene er viktige bidrag til dette. Men forutsetningen for at utelivet er et gode for innbyggerne, er at driften er seriøs. Det er den når utestedene unngår å overskjenke gjester og unngår å skjenke mindreårige. På denne måten bidrar også utelivsbransjen til at alkoholrelatert vold reduseres.

De skjenkeansvarlige har som oppgave å sørge for at gjestene har det trivelig. Men gjestene må også gjøre sitt for at de som jobber på skjenkestedene og andre gjester har det trivelig. Slik blir utelivet hyggeligere for oss alle.

God julebordssesong!