Denne uka lanserte regjeringen og nesten hele det offisielle Norge friluftsåret. Tine Sundtoft, en haug med ordførere og enda flere speidere overnattet ute fra tirsdag til onsdag. All ære til alle som deltok. Og all ære til alle gode enkelttiltak som følger i kampanjens kjølvann.

Søndag er turdag

Men bare noen dager før hadde den samme regjeringen lansert et forslag som mer enn noen andre enkelttiltak kan redusere folks lyst og evne til å ta beina og familien fatt for å komme seg ut i skog og mark: forslaget om søndagsåpne butikker. For er det én dag som mer enn noen andre er den store turdagen for mange enkeltmennesker og familier, er det søndagen. I andre land er undringen stor over denne trangen vi har til å komme oss ut, uten noe annet formål enn nettopp det. Men heldigvis er det ennå en viktig del av norsk folkekultur å bruke en av dagene i uka til turer — ikke på handlesentra, men i naturen.

Søndagsåpne butikker er dyrt - for butikkene. Det vil favorisere de store kjedene.

Regjeringen vil naturligvis avvise at dette handler om kultur. Og hevder at søndagsåpne butikker handler om alt annet. I så fall er det mer enn ironisk at det nettopp er Kulturdepartementet som har sendt ut lovforslaget om søndagsåpne butikker.

Kanskje burde kulturministeren også tatt en prat med helseministeren før lovforslaget ble sendt ut. For sistnevnte har knapt viktigere oppgaver foran seg enn folkehelsa. Både Bent Høie og hans forgjengere har iverksatt mange kampanjer for å få folk ut av godstolen og ut i frisk luft. Men kampanjer blir aldri noe mer enn det, skippertak med begrenset levetid. Det er de grunnleggende samfunnsstrukturene som legger premissene for folks valg. Og søndagsåpne butikker vil endre disse strukturene. Søndagsåpne butikker vil endre hele samfunnsrytmen.Tar jeg for hardt i? Er dette bare dommedagsprofetier? Neppe. Handelsnæringen er gedigen. Det er Norges nest største bransje, bare slått av offshorenæringen. Når handelsnæringen endres, endres hverdagen for svært mange. Da endres Norge.

Folk flest sier nei

Så er det riktig at vi gjennom valg bytter regjeringer for å få endringer. Og ingen kan i ettertid si at de ikke visste ha de stemte på da de ga sin stemme til Frp og Høyre. Begge partier har vært klare på at de ønsker søndagsåpne butikker.

Men de to partiene har ikke flertall i Stortinget. Og i denne saken har de ikke flertall noen andre steder heller. De ansattes organisasjoner sier nei. Høyre og Frps tradisjonelle allierte på arbeidsgiversiden sier nei. Og folk flest sier nei. I en meningsmåling som nylig ble gjennomført av Sentio for Klassekampen, sier to av tre at de ikke ønsker søndagsåpne butikker.

Når handelsnæringen endres, endres hverdagen for svært mange. Da endres Norge.

Selv ikke i de to regjeringspartiene sier alle ja. Stortingsrepresentant Arve Kambe fra Rogaland Høyre skrev i høst et leserinnlegg i Aftenposten med den talende tittelen: «Søndagsåpne butikker påvirker andre». I et intervju med avisen slo Kambe fast det som er det helt vesentlige poenget i denne saken: «Vi skal ha respekt for at folk ønsker å ha fri sammen med familien sin. Gjennom lang tradisjon er det lagt til rette slik at søndag er den dagen man kan samles, ha god tid, slippe å gå på jobb og å tenke på jobb». Og Kambe er ingen enslig villstyring i Høyre. Men av partiet gitt tillit til å lede Stortingets arbeids— og sosialkomité.

Les også:

Som Høyres arbeidspolitiske talsperson ser han betydningen av andre hensyn enn jobb. En felles fridag i uka er ikke minst viktig for de som ikke kan velge, blant annet barna til de ansatte. Dagens ordning er også en erkjennelse av at vårt samfunn er basert på ulike livsrytmer, der en felles «ta det med ro-dag» er en grunnleggende viktig bestanddel.

Så er det riktig at mange allerede i dag jobber på søndager. Men stort sett er dette i funksjoner som er nødvendige for å holde samfunnsmaskineriet i gang. Og det at noen allerede jobber på søndager, er ikke et argument for at enda flere bør gjøre det.

Brustad-buene

Det er også riktig at ikke alle butikker i dag har stengt på ukas syvende dag. Langt derifra. Dagens ordning er et kompromiss som det er lett å påpeke svakheter ved. Det er godkjent 83 «typiske» turiststeder hvor butikker kan holde åpent, de aller fleste på mindre steder. «Brustad-buene» på mindre enn 100 kvadratmeter har dispensasjon. Det samme har bensinstasjoner med mindre enn 150 kvadratmeters

De ansattes organisasjoner sier nei. Høyre og Frps tradisjonelle allierte på arbeidsgiversiden sier nei. Og folk flest sier nei.

salgsflate. Og utsalgssteder som stort sett selger blomster og andre hageartikler. Kanskje bør det gjøres justeringer på disse områdene. Men heller det, enn en massiv endring for hele varehandelen.

Det er dessuten naivt, slik regjeringen gjør, å snakke om at man vil få like konkurransevilkår ved å slippe alt løs. For søndagsåpne butikker er dyrt — for butikkene. Det vil favorisere de store kjedene. Hvor mange mindre butikker i Kvadraturen, på Sørlandssenteret eller i andre sørlandskommuner vil ha råd til å henge seg på? Og hvor mye av omsetningen taper de på at de ikke har råd? Ingen vet. Men næringen sier selv at det blir et dyrt eksperiment.Og viktigst av alt. Søndagsåpne butikker handler om mer enn penger. Langt mer. Som samfunn holder vi oss med en del spesielle tider og dager, for at ikke alt skal bli likt. Søndagen er for viktig til å la den bli lik alle andre dager.