Intet tre vokser inn i himmelen. I forrige uke falt oljeprisen til under 100 dollar fatet for første gang på mer enn to år. I skrivende stund koster et fat Brent-olje, det vil si 158 liter olje av høy kvalitet fra Nordsjøen, drøyt 97 dollar. Lenge lå prisen ganske stabilt rundt 108 dollar, men markedsbalansen har tippet. Ny produksjon, særlig fra Libya, og stadig større mengder amerikansk skiferolje nevnes som de to viktigste faktorene på tilbudssiden. På etterspørselssiden synes verdens angst for utviklingen i Ukraina å ha dempet seg. Færre engstelige fyller opp kriselagrene sine.

Som vi har konstatert mange ganger før: Lite, om noe, betyr mer for norsk og sørlandsk økonomi enn oljeprisen. Den slår direkte inn i statens økonomi via skatter og avgifter, samt selvsagt via tilførselen til Oljefondet. Og selv om dollarkursen har styrket seg i det siste, betyr en oljepris på 97 dollar fatet at de 650 norsk kronene per fat som ligger til grunn i gjeldende, reviderte nasjonalbudsjett, på langt nær er oppnådd. Så der har de blå-blå regjeringskameratene en ekstra utfordring når de nå snekrer på kommende års statsbudsjett.

Minst like viktig er effekten på den private delen av landets økonomi. Vi vet at investeringene i Nordsjøen reduseres fremover. Kostnadsnivået er blitt for høyt, oljeselskapene mener at de ikke tjener nok. Det har begrenset effekt på Sørlandet, hvor Node-bedriftene har hele verden som marked. Men svekket oljepris gir også redusert investeringsvilje utenfor Nordsjøen. I så henseende var det et ikke helt uventet signal vi brakte i forrige uke, i form av reportasjen om at boreteknologileverandøren Aker MH i Kristiansand er i ferd med å redusere tallet på innleide medarbeidere. Bedriften har simpelthen overkapasitet.

Nå skal vi ikke la pessimismen få overtaket. Vi har kommet oss velberget gjennom oljeprisfall før. Veden vil fortsatt trenge energi, og om man liker det eller ikke, vil mye av den måtte komme fra fossile hydrokarboner i mange år fortsatt. Og når teknologien som kan gjøre det stadig sikrere og billigere skal utvikles, har ingen et sterkere fagmiljø å by på enn Agders Node-bedrifter.

Lite, om noe, betyr mer for norsk og sørlandsk økonomi enn oljeprisen.