Protestene har pågått siden søndag, da president Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt med 82,5 prosent av stemmene. Blant demonstrantene er opposisjonslederen Aleksandr Milinkevitsj, som fikk en oppslutning på seks prosent.

Ingen var noen gang i tvil om utfallet av valget. Under valgkampen ble kandidater fra opposisjonen trakassert og arrestert, og sympatisører banket opp av politiet. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) hadde 500 observatører på plass, og har dokumentert omfattende valgfusk. Både OSSE og EU mener Lukasjenkos overbevisende seier kan tilskrives omfattende bruk av trusler og skremsler.

Mye tyder på at Lukasjenko hadde vunnet valget selv uten juks, kanskje med mellom 50 og 60 prosent av stemmene. For svært mange hviterussere ser på Lukasjenko som en helt, som har berget landet unna de «ødeleggende» omveltningene andre tidligere Sovjet-republikker har vært gjennom. Særlig er støtten stor på landsbygda, og blant den eldre del av befolkningen.

Likevel er det hans brutale regime som er hovedårsaken til at han kan sitte ved makten i fem nye år. I Hviterussland er den statlige kontrollen med massemediene utstrakt, og ytringsfrihet og trykkefrihet sterkt begrenset. Sikkerhetspolitiet, som fortsatt heter KGB, har forholdsvis frie tøyler overfor annerledes tenkende. Uten ensrettingen av de hviterussiske samfunnet, kunne ikke Lukasjenko beholdt sin maktposisjon.

Mens EU og USA har kritisert valget i skarpe ordelag, mener Russlands president Vladimir Putin at det stort sett gikk riktig for seg. Forholdet mellom Lukasjenko og Putin er ikke det beste, men Putin ser seg trolig best tjent med antivestlige Lukasjenko i presidentstolen.

Hviterussland er Kremls eneste gjenværende allierte i Europa. Tidligere Sovjet-republikker og gamle støttespillere har kuttet båndene til Moskva. Noen er kommet inn i EU og NATO, eller banker på døra, slik Ukraina gjør. En pro-vestlig utfordrer som kan true Lukasjenkos posisjon, er neppe i Russlands interesse.

Demonstrasjonene på Oktoberplassen i Minsk, er historiske for Hviterussland, og spenningen knytter seg til hvordan presidenten vil reagere. Foreløpig har ikke sikkerhetsstyrkene grepet inn, men frykten er at demonstrasjonene vil bli slått brutalt ned. Eller har Putin advart Lukasjenko om at mer voldsutøvelse kan føre til at enda flere strømmer ut i gatene for å protestere?