Mange barn, unge og voksne rundt oss sliter med andres eller egne rusproblemer – uten at de får hjelp. Helsedirektoratet anslår at minst 120.000 barn på landsbasis vokser opp i familier som sliter med rusproblematikk. Disse barna lever med foreldre som bruker rusmidler på måter som gjør at funksjoner i familien blir forstyrret, og følelsesmessige relasjoner belastet. Dette er barn som har behov for å bli sett og for å få hjelp.

Rusproblemer i familien er skambelagt, og er derfor også forsøkt skjult. Samtidig som familien forsøker å gjemme sine problemer, vil det være noen som trenger at vi ser problemene deres, og at vi griper inn slik at de får hjelp. Dette er din og min oppgave – men det er ikke lett. Heller ikke fagpersoner synes det er lett å gripe inn. Det er dokumentert at fagpersoner ofte unnlater å handle selv om de er bekymret for noen på grunn av rusproblematikk.

Ansatte i barnehager og skoler har kontakt med veldig mange barn hver dag. I 2008 gikk nesten 90 % av alle 1-5-åringer i barnehage. Ansatte i barnehage, skole, helsestasjons— og skolehelsetjenesten har en særskilt mulighet til å oppdage problemer tidlig. Videre har ansatte i det offentlige en selvstendig meldeplikt til barnevernet når de er bekymret for et barns oppvekstsituasjon. Til tross for dette kommer svært få bekymringsmeldinger til barnevernet fra disse instansene. I 2008 kom 3 % av bekymringsmeldingene fra barnehager, 13 % fra skoler og 5 % fra helsestasjons- og skolehelsetjenesten (Statistisk sentralbyrå). Dette er lave tall.

Det er mange barrierer knyttet til det å spørre om rusmiddelbruk, både for menigmann og for fagpersoner: Du er ikke helt sikker på hva du ser, og du er redd for å ta feil. Du kan være redd for å sette i gang sterke følelser og reaksjoner som du ikke greier å ivareta. Du er redd for å avdekke hjelpebehov du ikke kan følge opp. Du ønsker å ha en god relasjon til foreldrene. Du er redd for å tillegge foreldrene problemer de ikke har. Du er redd for å såre, krenke, fornærme og tråkke på selvfølelsen deres. Du er redd for å skremme dem vekk. Og du er redd for å bli oppfattet som moraliserende. I tillegg mangler du kanskje kompetanse på hvordan du skal gå fram når du ønsker å gripe inn.

«Fra bekymring til handling» heter en ny veiledning som er utgitt av Helsedirektoratet. Den skal hjelpe offentlig ansatte til å gripe tidlig inn ved mistanke om rusproblematikk. Her anbefales det blant annet at dere på arbeidsplassen diskuterer bekymringen med en kollega og/eller ber om en samtale med lederen deres. På bakgrunn av vurderingen bestemmer dere på arbeidsplassen for hvordan dere skal gå videre med saken.

Samarbeid, for eksempel i form av tverrfaglige ressursgrupper i kommunen, kan bidra til å senke barrierene mellom etatene. Det er dokumentert at samarbeidet mellom barnehageansatte/lærere og barnevernet oppleves som vanskelig, og at dette gjør at ansatte i barnehager og skoler kvier seg for å melde bekymringer til barnevernet. Vår erfaring som kompetansesenter innenfor området rus er at det å kjenne til hverandre – ha et kjent ansikt innenfor etaten – letter samarbeidet mellom etatene betraktelig. Vi tilbyr flere kurs og prosjekter hvor vi fokuserer på de barrierer og utfordringer alle som er i kontakt med risikoutsatte familier opplever. Vi bidrar også til etablering av tverrfaglige ressursgrupper i kommunene.

Alle som er i posisjon til å oppdage voksne, ungdom eller barn med et begynnende rusproblem, eller som blir påvirket negativt av andres rusbruk, må ta et selvstendig ansvar, og ikke vente på at andre skal gripe inn. Generelt venter vi for lenge både med å erkjenne at vi ser noen som har problemer, og med å ta opp bekymringen med den det gjelder. Vi venter også for lenge med å kontakte instanser som har ansvar for og kompetanse til å hjelpe.

Ved å gripe tidlig inn kan du bidra til å forebygge og hindre at barn belastes av foreldrenes rusbruk. Du kan bidra til at barn som vokser opp i familier med rus får hjelp til å få en normal oppvekst, og til at rusrelaterte problemer ikke går over i neste generasjon. Ved å gripe inn kan du også bidra til at de voksne får hjelp med sitt rusproblem.