Prisene steg med 15 prosent fra oktober i fjor til januar i år. Etter at målingene startet i 1990, har FNs mat— og landbruksorganisasjon (FAO) aldri registrert et høyere prisnivå.

Matpris bestemmes av tilbud og etterspørsel på råvarebørser rundt om i verden. Under matvarekrisen i 2008 innførte flere av verdens største risprodusenter eksportforbud. De hadde nok med å brødfø egen befolkning. I løpet av fem måneder ble prisen på ris nesten fire ganger så høy på råvarebørsen.

Kina opplever den verste tørken på 60 år. Åtte provinser som står for to tredeler av landets hveteproduksjon er hardt rammet. Situasjonen i Midtens rike er så alvorlig at FAO har gått til det oppsiktsvekkende skritt å sende ut en «global early warning.»

Også viktige kornproduserende land som Russland og Australia har hatt ekstremvær og naturkatastrofer det siste året. Avlingene blir langt mindre enn forutsatt. Dette har bidratt til økt bekymring for at produksjonen av mat ikke vil holde tritt med etterspørselen.

Prisene på matvarer kan komme til å stige kraftig her hjemme allerede denne vinteren og våren. Det uttaler eksperter på matvaremarkedet til VG. Halvparten av maten vi spiser er importert. Det samme er halvparten av råvarene til kraftfôret i norsk husdyrhold. Vi er mer avhengig av kornimport enn noen gang.

I det store bildet er Norge likevel privilegert. Over én milliard av våre medmennesker lever under fattigdomsgrensen på en dollar dagen. Verdens folketall vil øke fra vel seks til rundt ni milliarder i år 2050. Matproduksjonen må økes med 70 %. Det stiller den globale matvareproduksjonen overfor enorme utfordringer.

Låper prisene på matvarer løpsk, utgjør det en alvorlig trussel mot stabiliteten i mange land. Krisen i 2008 utløste voldsomme opptøyer og demonstrasjoner. Økte priser denne vinteren har allerede ført til protester i land i Nord-Afrika og Midtøsten.

Om Norge i en slik prekær situasjon satser på større import, kan det lett bli ansett som å ta maten fra dem som allerede lever på et kritisk minimum. Vårt land kan vise ansvar gjennom å øke egen produksjon av matvarer.