Budskapet om å ikke bruke hav og fjorder som avfallsplasser viktig, og vi setter stor pris på at ministeren var med på å løfte dettefram.

Svært skuffet

Vi er imidlertid svært skuffet over atregjeringen godtar tidenes dumpingav gruveavfall i nok en norsk fjord. I Lillesand vet vi svært godt hva et deponi kan føre til avskade i en fjord, selv om både fjordtype og masser er forskjellig fra Førdefjorden.

Kaldvellfjorden ble nærmest kvalt av avrenninga fra det største deponiet forsulfidholdig stein etter E 18-utbygginga. På trossav klare, faglige råd valgteveivesenet en løsning basert på økonomi og ikke miljø. '

I regjeringserklæringa kan vi lese at regjeringen vil drivekunnskapsbasert styring og legge føre var-prinsippet til grunn. De peker ogsåpå viktigheten av å sikre fremtiden for fiskeri— og havbruksnæringen. Nårregjeringen nå velger å åpne for deponi i Førdefjorden,så settes alt dette tilsides. Utredningene viser at dumping i Førdefjorden ikke bare handlerom miljø mot næring, men at det i tillegg er snakk om kolliderende næringsinteresser.Verdiene i fjorden er for viktige til at vi skal sette dem på spill forkortsiktige næringsinteresser, og attpåtil påbekostning av de langsiktigenæringsinteressene som fiskeriet og havbruket representerer.

Styrket kunnskapsgrunnlaget

Føre-var prinsippet må ligge til grunn, og de to relevantedirektoratene Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet har styrketkunnskapsgrunnlaget for å si nei til sjødeponi i Førdefjorden. Mer entydigefaglige råd kan vi ikke få. Det er nesten ingen land som bruker havet eller fjorder på denmåten regjeringen har åpnet for i Førdefjorden, fordi naturkonsekvensene er såenorme. Norge har et internasjonalt omdømme som en nasjon med store naturverdier,og det er muligheten til oppleveuberørt natur som tiltrekker en stor andel avturistene hit. Vi har ikke gitt opp kampen om å holde Førdefjorden fri forgruveavfall, til tross for at et stort flertall på Stortinget, bestående av Ap,Høyre, Frp og Senterpartiet, går inn for det.