Derfor har effektivisering av forvaltningen stått på programmet til de siste regjeringene uten at det har gitt påfallende synlige resultater for oss som brukere.

Nå lanserer Bondevik-regjeringen en handlingsplan for moderniseringen av velferdsforvaltningen. Den inneholder en rekke gode intensjoner og forslag, som alle har vært tenkt og lansert før, men som av uforklarlige årsaker aldri har blitt satt ut i livet.

De viktigste reformtiltakene gjelder samordningen av velferdsforvaltningen når det gjelder trygd, arbeid og sosialomsorg. Og at mennesker med sammensatte problemer skal få et helhetlig tilbud.

Klarer man å gjennomføre disse tiltakene vil noen av de største tersklene og barrierene som den enkelte bruker i dag opplever i sin samhandling med hjelpeapparatet, bli eliminert.

I dag erfarer mange klienter at de er kasteballer mellom offentlige etater og at de blir behandlet etter «volleyballprinsippet», hvor det gjelder å unngå at klienten lander ned på egen banehalvdel.

Og vi har tilstrekkelig med skrekkhistorier om familier og klienter med sammensatte problemer som har måttet forholde seg til et dusin offentlige hjelpeorganer.

I dag er gangen mellom sosialkontor, trygdekontor og arbeidskontor en enerverende og slitsom rundgang for mange. For er man kommet i en vanskelig livssituasjon vil man før eller siden risikere å bli klient hos alle tre etatene. Ved å etablere en ny arbeids— og velferdsforvaltning til erstatning for dagens trehodede velferdstroll vil det både lette den enkeltes kontakt med hjelpeapparatet, og det vil tvinge fram et samordnet og helhetlig tilbud til den enkelte.

Dette er reformforslag som samfunnsforskere lanserte for over 20 år siden på oppdrag fra det daværende forbrukerdepartementet under Astrid Gjertsen. Det sier litt om endringsviljen, både i skiftende politiske regimer og i forvaltningen at det må gå to tiår før det kommer konkrete forslag om å sette reformene ut i livet.

Så gjenstår det å se om det er Bondevik-regjeringen og moderniseringsminister Morten A. Meyer som skal stå for gjennomføringen. For uansett hva en rød-grønn regjering måtte mene om Meyers øvrige reformtiltak, tar vi det for gitt at den vil følge opp denne delen av velferdsreformen.