GEORGE W. BUSH er på sin siste rundreise i Europa som USAs president. Han er åpenbart begynt å tenke på sitt ettermæle et drøyt halvår før han flytter ut av residensen i Washington. I et intervju med den britiske avisen The Times går han langt i å unnskylde egen krigsretorikk og USAs alenegang internasjonalt i hans presidenttid.

Bush beklager den bitre striden Irak-krigen har skapt og uttaler at språkbruken før invasjonen i mars 2003 kunne ha vært annerledes. Beklagelsen kommer på et tidspunkt hvor Bush ser ut til å gå inn i amerikanske historiebøker som den minst populære presidenten noensinne. Bare 28 prosent støtter ham.

George W. Bush fikk store deler av verden mot seg da han invaderte Irak. Invasjonen satte forholdet til allierte i Europa på harde prøver. Men han hadde støtte på hjemmebane. Irak-krigen var en medvirkende årsak til at han ble gjenvalgt i 2004. Men støtten fikk en alvorlig knekk da det ble kjent at etterretningen under opptakten til krigen var basert på usannheter og bedrag.

ETTER ÅRENE i Det hvite hus har Bush skapt et bilde av seg selv som krigspresidenten og USAs omdømme internasjonalt er blitt sterkt svekket. I mange arabiske land betraktes supermakten som hovedfienden, og forholdet mellom muslimene og Vesten er dårligere enn noen gang. Bush risikerer et ettermæle som den egenrådige presidenten som gjorde verden mer utrygg.

I den grad Bush har hatt en utenrikspolitisk visjon, har det vært demokratisering av arabiske land. Men etter invasjonen i Irak og krigen mot terror har problemene hopet seg opp. Irak er fjernt fra det demokratiske mønsterbruket Bush håpet å skape for araberverdenen.

Bush bruker gjerne store ord om frihet og demokrati når temaet er det amerikanske engasjementet i Irak. Men etter invasjonen har Irak blitt et drivhus for terrorister som sprer frykt og skaper ustabilitet.

FLERE HUNDRE tusen sivile irakere er drept siden 2003. Omkring 4 000 amerikanske soldater har mistet livet i krigen og 30000 er såret. Tapene er også store for USAs allierte. Dette er forhistorien når Bush nå forsøker å fremstille seg som krigsmotstander i intervjuet med The Times.

Bush føler åpenbart behov for å gjøre noe med bildet verden har av ham, men det blodige Irak-eventyret, torturleiren på Guantánamo og ”ondskapens akse” kommer til å klebe ved ham lenge etter hans avgang.