Israelsk undertrykkelse, intern strid, korrupsjon, vanstyre og økonomisk depresjon har vært stikkord for nyhetsdekningen fra et hardt prøvet folk. Men omsider synes det nå å være enkelte tegn til lysning på den palestinske nattehimmelen.

I forrige uke avholdt den palestinske bevegelsen Fatah sin første kongress på 20 år, i Betlehem. Valgene, debattene og resolusjonene befestet den moderate linjen overfor Israel som president Mahmoud Abbas står for. Ut fra den gamle partiledelsen forsvant dessuten enkelte eldre ledere som mer enn frigjøringskamp har blitt forbundet med korrupsjon.

Kampen mot korrupsjon har også fått en ny giv etter at Salam Fayad overtok som statsminister. Hans regime skal ha en viktig del av æren for at økonomien på Vestbredden nå omsider vokser. En viktig årsak til dette er at Fatah har fått grep om sikkerhetssituasjonen i området. Dette har også resultert i langt færre palestinske terroraksjoner mot Israel, noe som igjen har medvirket til at Israel har gitt etter for amerikansk press om å avvikle enkelte veisperringer på Vestbredden.

Et moderat og mer effektivt palestinsk lederskap øker det politiske trykket mot Israel. Den israelske høyresiden som nå sitter ved makten har hatt som et av sine hovedargumenter at det ikke finnes noen palestinsk partner å forhandle med. Stadig flere ser at dette er et dårlig kamuflert argument for å fortsette okkupasjonen. Selv representanter for Hamas-regimet på Gaza-stripen har i sommer sagt at man ønsker en tostatsløsning basert på grensene fra 1967. Det er ventet at USA om få uker legger fram en omfattende fredsplan for Midtøsten. President Obamas press mot Israel og den positive utviklingen på Vestbredden i det siste gjør det for en gangs skyld mulig å være forsiktig optimist på palestinernes og fredsutsiktenes vegne.