«Kjære dere som trolig føler dere krenket av det jeg skriver.».

Det usminka kommer ikke lenger fra barn og fulle folk. Det kommer fra kommentarfeltet, lefler med sannheten, og skylder på innvandrere, muslimer og politikere. Dette er deres nyttårstale.

Dere som har brukt 2016 på å si det dere mener alle tenker. Dere som kaller en spade for en gravemaskin, har eksamen fra livets harde skole, og bruker tastaturet eller nattens mørke som skjold mot ekte mennesker. Dere er de virkelige ofrene. Ofre for innestengt sinne, redsel og kunnskapsfrykt. En trykkoker som jevnlig letter på lokket, og slipper ut like mye møkk som ei velfødd okse. Dette er ikke talen til dere som bruker kommentarfeltet til å bygge opp. Dette er talen til dere som river ned og jevner huset med jorden.

Jeg vet dere savner tiden da homsene var i skapet og verdens nød var i Afrika. Tiden da alle tiggere var urnorske, og Norge var for nordmenn. Men det dere ikke savner er tiden uten tastatur, kommentarfelt og ei mørk kjellerstue. Tiden da dere måtte se mennesker i øynene for å servere eder og galle. Tiden da ansiktet til ekte mennesker var et filter for dårlig folkeskikk og uredigert hat.

Denne talen er til den godt voksne mannen fra Sørlandet som forteller Hadia Tajik at det ikke er så mange som bryr seg om en skilt muslim. Til dere navnløse som spikrer opp plakater for å hetse kroppen til Vennesla-ordføreren. Til dere som kapper ned regnbueflaggene under Skeive Sørlandsdager, og til den unge kvinnen som kaller Trine Skei Grande for en enfoldig figur med gjennomtrekk. Jeg håper dere er stolte av innsatsen i 2016, og ser på dere selv som gode forbilder for egne barn og barnebarn.

Denne talen er også til dere som tror mer enn kirka, og tviler mindre enn noen. Dere som sier at kildekritikk er bortkastet tid, og at konspirasjonsteorier er sannere enn virkeligheten. Gjennom hardt arbeid har dere etablert en virkelighetsforståelse uten sidestykke: Muslimene er snart i flertall i Norge, alle innvandrere er kriminelle lykkejegere, klimaendringene er ikke menneskeskapte, og politikerne vil helst at du skal lide mest mulig. Det er tøft å stå opp mot en nærmest samlet verden av klimaforskere. Det krever utholdenhet å ikke gi etter for presset fra tallenes tale, og dere gjør et imponerende stykke arbeid for å avsløre ondskapens dragning mot politikeryrket.

I en tale som dette er det viktig for meg å hedre dere for et livslangt bidrag til at innvandrere aldri blir ferdig med å vandre. Jeg setter stor pris på historiene om hvordan velstående syrere utsetter barn for livsfare i Middelhavet – kun for å komme hit og stjele velferden fra de som bygde landet. Det er også verdt å løfte frem den imponerende sannheten om innvandrere som både kan stjele jobbene våre og snylte på NAV. Samtidig. Dere skal også ha poeng for ufravikelig skråsikkerhet. Uansett hva som er problemet, er svaret alltid innvandrere (alle er kriminelle), muslimer (alle er terrorister) og politikere (alle er løgnere og bedragere). Gjerne med STORE BOKSTAVER, og mange utropstegn!!!

Kjære dere som trolig føler dere krenket av det jeg skriver. Det er ikke sikkert dere fortjener det, men det er også mange som ikke fortjener det dere skriver. Jeg forstår ikke hva Hadia Tajiks skilsmisse og tro har med Arbeiderpartiets politikk å gjøre. Jeg forstår ikke hvorfor Torhild Bransdals kropp skal gjøre henne til en dårligere ordfører. Eller hvorfor motstand mot flyseteavgiften skal resultere i hatefulle ytringer mot Trine Skei Grande. Jeg forstår det ikke.
Dere er ikke så mange, men dere setter spor i samfunnsdebatten, i våre holdninger og i menneskesinn. Dette er min nyttårstale til dere. Dere fortjener den, men det er overhodet ingenting å takke for.

Her er tidligere Signert-artikler av Eva Kvelland:

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.