NHOs juridiske rådgiver har anbefalt arbeidsgivere å la være å betale sykepenger for fravær som skyldes andre ting en sykdom. Det har vakt bestyrtelse i LO og Fellesforbundet i Vest-Agder.

Velferdsordningene i Vesten er under press, særlig på grunn av at vi står foran store endringer i befolkningenes sammensetning. Om få år blir det mange alderspensjonister og andre stønadsmottakere som skal foresørges av et lite antall yrkesaktive. Dette er bakgrunn for pensjonsreformen, som vil gi hver fremtidig pensjonist lavere pensjon enn dagens.

Ordningen må ikke misbrukes.

Framover må vi regne med at enhver velferdsordning vil bli gjenstand for økt debatt og oppmerksomhet. Ikke minst gjelder det den norske sykelønnsordningen, som er den mest lukrative i verden.

Verken bruken av sykemelding eller annen trygd er bestemt av objektive kriterier, men har et sterkt holdningselement. Forskning har vist at bruken av trygd "smitter". Det er også en kjent sak at sykemelding fra tid til annen blir brukt som reaksjonsmåte ved arbeidskonflikter.

Det hender også at arbeidstakere er sykemeldt fra jobben som følge av forhold som ikke har noe med jobben å gjøre, som omsorgsoppgaver og samlivsproblemer. I 2006 skrev vi om hvordan Tinfos jernverk i Kvinesdal arrangerte samlivskurs for sine ansatte fordi de så en nær sammenheng mellom problemer i samlivet og sykefravær.

UiA-lektor Atle Svendal, som forsker på sykefravær, forteller at norske leger ikke lenger fungerer som portvakt for sykelønnsordningen, men er blitt en slags serviceinstitusjon som gjør slik pasienten ønsker. Legene omskriver pasientens fravær som følge av samlivsproblemer og arbeidskonflikter til en diagnose som gir rett til sykelønn, forteller Svendal.

Det er også en kjønnsmessig dimensjon ved sykefraværet, ettersom kvinner i gjennomsnitt har betydelig høyere sykefravær enn menn. I 2011 var legemeldt sykefravær for kvinner i Vest-Agder 7,8 prosent, mens det for menn lå på 4,8 prosent, som i begge tilfeller er et knapt halvt prosentpoeng over landsgjennomsnittet.

Sykelønnsordningen er et verdifullt velferdsgode som må hegnes om. Men det fordrer at ordningen ikke misbrukes. LO og Fellesforbundet bør ha interesse av å sikre at det ikke skjer.