Frps landsmøte på Gardermoen i helgen var fremfor alt preget av én ting: lengsel etter å komme i regjering. For et parti som aldri har vært der, er ikke det underlig. Og når partiet ved de siste valgene har fått støtte fra hver femte velger, skulle det bare mangle om det ikke hadde som målsetting å få mest mulig gjennom av sin egen politikk.

Men regjeringsdrømmen er likevel ambivalent hos mange Frp-ere. Etter å ha kunnet rendyrke egen politikk i alle år, frykter mange for hvilke kompromisser Frp må begi seg inn på hvfor å få plass rundt Kongens bord. Et mantra for mange er at Frp for alt i verden ikke må bli som de andre partiene.

Også under helgens landsmøte har vi sett tegn til denne spliden. Med partileder Siv Jensen og stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen i spissen, jobber den moderate fløyen målbevisst for å meisle ut en politikk som ikke skremmer bort Høyre og andre mulige samarbeidspartnere. Forslaget til en form for handlingsregel for bruk av oljepengene er ett slikt skritt.

Mens Frp tidligere har raljert og latterliggjort hele handlingsregelen, la Solvik-Olsen på landsmøtet fram et konkret forslag til hvordan dagens handlingsregel kan justeres. Hensikten er å øke investeringene i blant annet vei. Forslaget ble interessant nok møtte med forståelse av Høyres Jan Tore Sanner.

Men regjeringsdrømmen er likevel ambivalent hos mange Frp-ere.

Men også den fundamentalistiske fløyen rørte på seg i helgen. Stortingsrepresentant Jan Willy Amundsen sto i spissen for den delen av partiet som fnyser av at klimaendringene er menneskeskapt. Disse Frp-erne mener åpenbart at utslippene av klimagasser kan fortsette, til tross for sterke advarsler fra verdens fremste vitenskapsmenn. At slike synspunkter også gjør det vanskeligere å stable en borgerlig regjering på beina, bekymrer ikke denne fløyen. De lever godt i et protestparti som ikke trenger å forholde seg til den politiske eller den vitenskapelige virkeligheten.

Frp nærmer seg regjeringskontorene. Men partiet vil ikke slippe inn før ledelsen klarer å strømlinjeforme partiet og få bukt med de mest rabiate elementene.