Jeg blir stadig mer overbevist om at større kommuner kan styrke lokaldemokratiet.

Jan Tore Sanner Foto: Roald, Berit/NTB scanpix

Det er viktig med nærhet mellom velger og folkvalgte. Det er selvsagt også viktig å diskutere hva som er god og riktig representasjon av distrikter og regioner. Men det viktigste er at de lokale folkevalgte har reell politisk makt og faktisk påvirkning av lokale og regionale forhold, på vegne av sine innbyggere. På den måten kan de både skape gode lokalsamfunn og gode, lokalt tilpassede velferdstjenester.I dag sliter mange lokalsamfunn med å få representanter til å stille på listene til kommune— og fylkestingsvalgene. Og de som lar seg velge opplever at den statlige styringen av kommunesektoren er i største laget.

Jeg tror større og sterkere kommuner tjener lokalsamfunn, innbyggere og næringsliv bedre enn en enda mer styringsivrig stat.

En kommunereform er også en god anledning for den enkelte kommune til å gjennomgå sin demokratiske praksis. Ett av spørsmålet som kan stilles, er hvordan innbyggerne bedre kan fremme sine synspunkter i aktuelle saker.

Departementet har bedt Distriktssenteret å utvikle en veileder for demokratiutvikling i forbindelse med kommunereformen. Veilederen skal bidra til at utvikling av lokaldemokratiet er et sentralt element i sammenslåingsprosessene.

Til høsten er det lokalvalg. For regjeringen er det viktig med høy valgdeltakelse. Det får vi hvis vi sikrer et vitalt lokaldemokrati med reell makt og innflytelse.