Presidentkandidat Barack Obama ble hyllet som en rockestjerne da han talte for 200.000 tilhørere i Berlin torsdag. Og budskapet om å rive ned murer falt tydeligvis i god jord hos berlinerne. Også på de andre stoppestedene på denne siden av Atlanteren synes Obama å ha funnet tonen med sine europeiske verter.

Den varme velkomsten skyldes neppe bare senatorens store talegaver. Etter snart åtte år med George Bush lengter Europa etter en ny president i USA. Og selv om det er åpenbart at en president Obama vil føre sin politikk basert på amerikanske premisser, er det godt håp om at resultatet vil bli et langt bedre forhold mellom USA og resten av verden.

Dette vil i høyeste grad tjene amerikanske interesser.

Obama understreker gang på gang at han vil ha et langt tettere samarbeid med både Europa og andre land. Blant de områder han har nevnt spesielt, er klimapolitikken og kampen mot terror. Begge disse er kjernespørsmål for Europa.

Samtidig er det klart at en ny ledelse i Det hvite hus vil stille europeiske ledere overfor nye utfordringer. Ikke minst vil dette gjelde i Afghanistan. Obama har varslet han vil trekke de aller fleste amerikanske soldatene ut av Irak og overføre en del av dem til Afghanistan. Dette vil også være i Europas interesse, og er i realiteten i samsvar med den linje de fleste europeiske land ivret for da president Bush gikk inn i Irak. De mange europeiske ledere som den gang frarådet invasjonen, mente den militære innsatsen i stedet burde styrkes i Afghanistan.

En slik kursomlegging fra Obamas side vil imidlertid innebære krav om at europeiske land— deriblant Norge – også bidrar med flere soldater til Afghanistan og underlegger dem færre begrensninger. Det vil være vanskeligere å avvise en slik forespørsel fra en president Obama enn fra den nåværende ledelse i Det hvite hus.