Tallene i meningsmålingen fra TNS Gallup tyder på at forsvaret av ytringsfriheten i øyeblikket ikke står sterkt i den norske befolkningen.

I målingen svarer 77 prosent av de spurte at nynazister ikke bør ha rett til å arrangere offentlige møter. To av tre mener at heller ikke rasister bør ha denne retten, mens 55 prosent vil innskjerpe møteretten for muslimske fundamentalister. Det store flertallet av de spurte er helt i utakt med norsk lov når det gjelder adgang for alle grupper til å holde offentlige møter.

Det kan være mange grunner til at prinsippet om ytringsfrihet later til å stå svakt i den norske befolkningen. En forklaring kan være frykten for terror etter de blodige aksjonene vi har vært vitne til de siste årene. Det er ikke til å undre seg over at mange kan bli engstelige, men den intoleransen undersøkelsen avdekker, er likevel overraskende og urovekkende.

Det er lett å forsvare ytringsfriheten i festtaler. Verre blir det når denne friheten koster oss noe. Det er når vi kjenner oss presset at vi får det egentlige svaret på hvor tolerante vi er overfor dem som tror og mener annerledes. Særlig når de fremmer standpunkter og har holdninger som får oss til å føle vemmelse og avsky. Men betyr det da at de skal ties i hjel?

Samfunnet er tjent med åpen debatt og frihet til å kunne uttrykke seg. Grunnleggende for ytringsfriheten er at ytringer det store flertallet ikke liker eller vil identifiseres med, også skal kunne fremføres i åpent lende. Det må være langt å foretrekke fremfor en innskjerping, som vil få grupper til å gå under jorden. Først når de har retten til å ytre seg fritt, er det mulig å imøtegå og bekjempe dem. Tvinges de til taushet og forsvinner under jorden, kan de bli en langt større trussel.

Demokratiet fungerer best når flest mulig stemmer slipper til. Derfor bør undersøkelsen TNS Gallup har gjennomført få hver enkelt av oss til å tenke gjennom hva slags holdninger vi egentlig målbærer, og om det er disse holdningene vi vil ha overfor dem som tenker og handler annerledes. Det er realt nok å mislike og å ta avstand fra synspunkter til ekstreme grupper. Verre er det hvis vi blir autoritære og vil frarøve disse gruppene muligheten til å ytre seg i det offentlige rom. Da blir vi intoleransens fanebærere.