Frp har ligget stabilt rundt 20 prosent på meningsmålingene det siste året. Det viktigste for landsmøtet blir å legge grunnlag for at den store oppslutningen om partiet holder seg fram til valgdagen.

For fire år siden lå Frp også høyt på meningsmålingene, men avskallingen var formidabel fram mot valget. Årsaken var sexskandaler og bitter nominasjonsstrid. Utrenskningene av uønskede elementer kostet dyrt, og partiet mistet to tredeler av sine velgere i løpet av et halvår.

I et parti som har vært mer herjet av personkonflikter enn de fleste andre partier, synes alt nå å være den reneste harmoni. Det er stor enighet om så vel ledelse som den politiske kursen. Derfor er det ventet at landsmøtet vil foregå i fred og fordragelighet. Det som likevel må smerte Frp er at det ennå ikke er blitt tatt inn i varmen av de andre borgerlige partiene.

Carl I. Hagen har flere ganger invitert regjeringspartiene til et tettere samarbeid foran valget i september, men er blitt møtt med en kald skulder. Innvendingene er at Frp er for uforutsigbart, og ikke til å stole på i et forpliktende samarbeid. Det er forståelig at det er harme i Frp over at Høyre — og også KrF - totalt overser invitasjonene fra Hagen, og vi regner med at «borgerlig samling» blir et sentralt tema på landsmøtet i helgen.

Landsmøtet markerer at Carl I. Hagens suverene lederposisjon i partiet nærmer seg slutten. Han har vært Frps ubestridte frontfigur i snart 30 år. Hagen gir seg ikke som partiformann før neste år, men allerede til høsten overtar Siv Jensen som parlamentarisk leder. Hagen går nå løs på sin siste valgkamp som partiformann, og det ville være en fjær i hatten for ham om han kunne krone sitt verk med Frp i regjeringsposisjon. Det kan komme til å skje, selv om partiet hittil er blitt avvist.

Frp er helt avgjørende for et borgerlig flertall på Stortinget. Gjør Frp et brakvalg, og blir størst på borgerlig side, er det vanskelig å se for seg at partiet fortsatt kan holdes utenfor. Det er heller ikke utenkelig at Venstre faller ut av Stortinget, og i så fall vil også KrF forlate regjeringen. Med borgerlig flertall er en regjering bestående av Høyre og Frp da et aktuelt alternativ. Vi antar at det vil være en ønskesituasjon for Carl I. Hagen.