Og det er en nærmest umulig oppgave som er pålagt forskriftens håndhevere. Vår 240.000 km lange grense lar seg ikke stenge. Og dessuten omfatter forbudslisten så mange forskjellige kjøtt— og melkerelaterte produkter, fra baconcrisp til sausepreparater og pizza, at det er fysisk umulig å luke ut alt.Derfor må vi stole på at grensehandlerne og andre reisende deler vår kollektive samvittighet og bidrar til samfunnsdugnaden ved å etterleve forbudet.Importforbudet anskueliggjør imidlertid også omfanget av grensehandelen mot våre naboland. I løpet av noen få ettermiddags- og kveldstimer på en vanlig ukedag beslagla tollerne fire tonn kjøtt. Fire tonn kjøtt som norske forbrukere dro med seg inn i landet, selv om advarslene om dyresykdommene har preget nyhetsbildet de siste ukene. Konservativt anslått betyr det trolig et par tusen tonn kjøtt på årsbasis som bæres og biles over grensen.Så kan man moralisere så mye man vil over nordmenns jakt på billig, industriprodusert lavkvalitetskjøtt. Men så lenge vi har de formidable prisforskjellene på kjøtt og kjøttprodukter mellom Norge og Sverige/Danmark, vil grensehandelen bestå.