Riktignok bel det oppgang igjen på Oslo Børs fredag, en «rekyl», som det heter på finansspråk, på nesten fire prosent fra dagen før. Men det er et faktum at kursene sank med 14 prosent i løpet av de seks forutgående ukene, og at den som plasserte sparepenger i et representativt utvalg aksjer ved årets begynnelse, har fått tilnærmet ingen avkastning på de snart 11 månedene som har gått.

Hvor tett forbindelsen er mellom børser og realøkonomien — kort uttrykt gjennom stikkordene jobb, bolig og forbruk - har variert over tid. Men børser reagerer først og fremst på positive eller negative forventninger til fremtiden. Det vi ser nå, kan lett tolkes som et varsel om svak, fremtidig vekst. Årsakene er flere. Tidligere i år var det gryende tegn til ny vekst i eurosonen, men de er gjort til skamme. Seks år etter at finanskrisen rammet, står viktige, europeiske land fortsatt på stedet hvil i økonomisk forstand. Konflikten mellom Ukraina og Russland, og de holdningene Russlands president Vladimir Putin har demonstrert underveis, har sendt veksthemmende bølger av frykt langt inn i Vesten. Det samme gjelder Den islamske statens ekstremt voldelige herjinger i en rekke land i og rundt Midtøsten.

Så geopolitikk og økonomi henger tett sammen, for den som måtte ha vært i tvil. Når det gjelder Norge og Oslo Børs, er imidlertid oljeprisen viktigere. Så kan det hevdes at oljepris og geopolitikk også henger sammen, og det er helt riktig. Paradokset er at mens synkende oljepris kan spore til vekst i de fleste land, er effekten motsatt hos oss. Typisk nok fulgte Oslo Børs og oljeprisen hverandre opp på fredag. Når det er sagt: 85,82 dollar fatet er rundt 20 prosent ned fra de 107-108 dollarene per fat som oljen kostet inntil for bare to-tre måneder siden. I tillegg til å gjenspeile at tilbudet har vokst raskere enn etterspørselen, bærer trenden også med seg et varsel om svekket, internasjonal vekst.

I mange år nå har Norge vært en lykkelig øy i et opprørt, økonomisk hav. Kanskje må vi forberede oss på at bølgene kan komme til å slå inn over svabergene her også.

Børser reagerer først og fremst på positive eller negative forventninger til fremtiden