Det dreier seg om å innføre den omstridte Investor-stat-ordningen (ISDS).

Høringsfristen er 14. august. Hensikten er selvsagt å kjøre igjennom dette så raskt som mulig for å unngå motstand.

I neste omgang vil dette åpne for en rask godkjenning i Stortinget av TISA-avtalen der Høyre, Frp og Arbeiderpartiet trolig vil stemme for, igjen uten at opinionen får tid til å summe seg. Dette vil innebære et grovt angrep på den norske velferdsstaten og folkestyret i Norge.

Grunnlovens intensjon

Å flytte domsmyndighet ut av Norge på denne måten, må jo også innebære en suverenitetsavståelse som bryter med Grunnlovens intensjon. En slik suverenitetsavståelse vil kreve en juridisk avklaring. Men dette har ikke regjeringen tid til.

ISDS er tvisteløsningsmekanisme mellom investorer og stater (forkortelseISDS for Investor State Dispute Settlement). Dette er et privat tvisteløsningsorgan som nedsettes fra sak til sak, og som vil operere på siden av de nasjonale rettssystemene og det eksisterende tvisteløsningsorganet i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det innebærer at multinasjonale selskaper kan saksøke stater for erstatning dersom det fattes politiske beslutninger som kan redusere «den framtidige avkastningen» på et selskaps investeringer.

Tre eksempler

ISDS blir brukt iBITs (bilaterale investeringsavtaler). Globalt har det blitt inngått mange slike avtaler mellom enkeltland de siste 50 årene.Her er tre eksempler på bruk av slike avtaler:

• Det er ISDS-bestemmelser som har gjort det mulig for tobakksgiganten Phillip Morris å saksøke Uruguay og Australia for å ha vedtatt nye anti-røyke-regler som kan komme til å svekke Phillip Morris’ kommersielle interesser i disse landene. Sakene pågår fortsatt.

• Svenske Vattenfall har gått til sak mot den tyske staten som vil avvikle atomkraftverken. De krever 4,7 milliarder euro for det de mener er tapt fortjeneste.

• Både europeiske og amerikanske selskaper har gått til søksmål mot øking av minstelønn i Egypt.

Poenget er jo at slike tvisteløsninger skremmer nasjonale myndigheter fra å foreta vedtak der de kan bli utsatt for erstatningssøksmål.

Attac har organisert en underskriftkampanje mot investoravtalen som vi håper alle raskt å underskrive og spre videre: http://www.attac.no/skriv-under-mot-investor-stat-soksmal/.