Denne typen spørsmål er sentrale i forbindelse med kommunereformen som er startet av regjeringen.

Målet er større, mer robuste kommuner med økt makt og myndighet. Dette skal gjøre kommunene bedre i stand til å møte morgendagens utfordringer og stadig økte forventninger fra innbyggerne. Det nye kommunekartet skal bli til gjennom regionale og lokale prosesser, der kommunene selv kan vurdere hvilke nabokommuner de ønsker å slå seg sammen med.

Lokal prosess

Knutepunkt Sørlandet er et samarbeid mellom kommunene Lillesand, Birkenes, Vennesla, Iveland, Søgne, Songdalen og Kristiansand. Vi har valgt å starte vår lokale prosess med å lage en felles utredning. Alle våre kommuner ønsker å ha et godt felles beslutningsgrunnlag som belyser fordeler og ulemper ved ulike alternativer for en ny kommunestruktur. Derfor har vi etablert en utredningsgruppe som jobber med å analysere de mest sannsynlige fremtidige kommunealternativene på et faglig grunnlag. Gruppen består av fagpersoner fra alle kommunene og representanter for de tillitsvalgte. Sekretariatet i Knutepunkt Sørlandet, og By— og samfunnsenheten i Kristiansand kommune, bidrar med felles fagressurser.

Det finnes veldig mange teoretiske alternativer for hvilke kommuner som kan slå seg sammen. Utredningsgruppen startet med å vurdere 26 konkrete alternativer. Disse er senere spisset til 5-6 prinsipielle retninger som dekker de mest sannsynlige løsningene. Det vil også være mulig å vurdere flere lokale varianter. Alle blir vurdert med hjelp av en felles faktabasert mal, som gjør det enkelt å se alternativer i forhold til hverandre. Vårt oppdrag er å belyse aktuelle muligheter. Utredningsgruppen skal ikke gi anbefalinger i noen retning.

Geografiske grenser

I den ene enden av skalaen vil vi vurdere hva som kan skje hvis alle 7 kommuner beholder dagens geografiske grenser. Når vi beskriver et slikt alternativ, må vi ta hensyn til at det uansett vil bli vesentlige endringer i kommunenes oppgaver og rammebetingelser i årene fremover. I den andre enden av skalaen ser vi på mulige konsekvenser av en sammenslåing av alle de 7 kommunene i Knutepunkt Sørlandet. En slik storbykommune vil være en vesentlig endring for hele landsdelen. Mellom disse ytterpunktene, finnes flere andre mulige alternativer der noen av kommunene slår seg sammen.

Regjeringens ekspertutvalg har anbefalt at fremtidens kommuner bør ha minst 15.000 innbyggere for å kunne tilby et godt tjenestetilbud, med begrenset behov for interkommunalt samarbeid. Det har også kommet signaler om at kommuner med over 100.000 innbyggere kan få spesielle storbyoppgaver. Denne typen føringer er selvsagt viktige i vår utredning. Vi vil også vurdere kriterier som befolkningsutvikling, befolkningssammensetning, arbeidskraftbehov, økonomiske konsekvenser, kapasitet og kvalitet i tjenesteproduksjon og myndighetsutøvelse, regionens utvikling og posisjon i forhold til andre regioner og ulike demokratiske aspekter. Nærhet til tjenestetilbud, lokal identitet og stedskvaliteter er også viktige faktorer.

Mye er fortsatt usikkert i forhold til kommunenes fremtidige oppgaver, organisering og oppgaver til folkevalgt regionalt nivå, fremtidig inntektssystem for kommunene og hva som skjer i andre regioner både regionalt og nasjonalt. Noe vil forhåpentligvis bli avklart i løpet av våren, men det vil fortsatt være usikre faktorer. Dette gjør utredningsarbeidet mer komplisert, og fører til at vi må ta noen forbehold når rapporten skal skrives.

Avsluttes før sommeren

Utredningsgruppen skal avslutte sitt arbeid før sommeren. Da sendes en kortfattet rapport til kommunene og andre interessenter. Denne vil beskrive fordeler og ulemper ved 5-6 prinsipielle hovedretninger, og eventuelle lokale varianter av disse. Grundigere dokumentasjon vil følge som vedlegg.

Med en felles utredning som faglig beslutningsgrunnlag, skal kommunestyrene i hver enkelt kommune selv vurdere hva som er best for deres kommune. I denne fasen blir det viktig å involvere innbyggerne på best mulig måte. Dette kan gjøres gjennom aktiviteter som folkemøter, fokusgrupper, høringer og opinionsundersøkelser. Noen kommuner vurderer også rådgivende folkeavstemming. Eventuell beslutning om kommunesammenslåing skal gjøres i hvert enkelt kommunestyre innen våren 2016. På nasjonalt nivå blir den nye kommunestrukturen vedtatt i Stortinget våren 2017 og igangsatt innen 1. januar 2020. Den nye kommunestrukturen vil prege den nasjonale og regionale utviklingen i mange år fremover. Kommunene i Knutepunkt Sørlandet vil gjøre sitt beste for å sikre en godt koordinert prosess, og ser frem til et godt samarbeid i årene fremover - uansett hvilke grenser som tegnes på det nye kommunekartet.