Men hvordan kan Norge, med sine erfaringer med nazismen, i dag støtte regimet i Ukraina politisk og økonomisk når åpenbare nazister spiller en helt dominerende militær og politisk rolle? Politikere og medier er tause eller de bagatelliserer dette fenomenet.

Folkefronten

Statsministeren siden februar 2015 heter Arsenij Jatsenjuk . Han er leder for partietFolkefrontensom ble nest størst i parlamentsvalget. Han omtalte på Ukrainas offisielle hjemmesider i USA sine russisktalende landsmenn i øst forundermennesker, altså samme betegnelse som de tyske nazistene kalte de slaviske folkene og som rettferdiggjøre utryddelsen av dem. Seinere ble det rettet tilikke— mennesker.

Jatsenjuk støttet under siste valget i oktober 2014 kandidaturet til nazistenAndrej Biletskij,leder avAzov-brigaden, som kjemper under SS-runenWolfsangelog som er beryktet for sine grusomheter og overgrep i kampene mot opprørere i Øst-Ukraina. Biletskij har uttalt følgende: Det historiske målet for vår nasjon i dette kritiske øyeblikk er å lede verdens hvite raser i et siste korstog for deres overlevelse. Et korstog mot de semittiskledede undermenneskene. Azov-brigaden er nå inkorporert i den ukrainske nasjonalgarden.

Høyresektor

Dimitry Yarosh (også skrevetDimitro Jarosj)er leder for det fascistiske partietHøyresektorsom ikke kom inn i parlamentet. Men til gjengjeld er han blitt utnevnt til rådgiver for generalstabsjefen og med kommando over sin egen divisjon. Han er etterlyst av Interpol for terrorisme.

Oleg Ljaskjo (Oleh Lyashko) er leder forRadikale Partietsom fikk ca. 8 prosent i parlamentsvalget og er et regjeringsparti. Han står ansvarlig for å bortføre, true og torturere politikere og mistenkte separatister, ifølge Amnesty. Dette sørget han for å få filmet og lagt ut på egen hjemmeside. Han er belønnet med regjeringsdeltakelse.

Andrij Parubiy var i 2014 leder for Det nasjonale sikkerhetsrådet i Ukraina og hadde ansvaret for anti-terrorkampanjen i Øst- Ukraina. Han er stifter avDet sosial-nasjonale partiet,seinere omdøpt til Svoboda,som ikke kom over sperregrensa. Han er i dag med i Folkefronten og er første visepresident for parlamentet i Ukraina.På vegne av statsministeren forhandler han nå med USA om våpenleveranser.

Ettersøkte kriminelle

Innenriksministeren Arsen Avakov stod så seint som i 2012 på Interpools liste over ettersøkte kriminelle. Han har oppnevnt visekommandanten i Azov-brigaden ,Vadim Troyan,til ny politisjef i Kiev.

Lista kunne vært mye lengre. Disse folkene er livsfarlige, og de er USA nærmeste samarbeidsmenn. De betrakter våpenhvileavtalen Minsk2 som forræderi. De hyller nazisten Stephan Bandera (1909 - 1959) som hadde ansvaret for massedrap av jøder og russere under krigen.

9. april vedtok Ukrainas nasjonalforsamling å forby kommunismen og hylle fascister i ukrainsk historie og gjøre det ulovlig å kritisere dem. Dette har fått Simon Wiesenthal Center til å reagere skarpt.

Felles militærøvelse

Nå planlegger USA å ha felles militærøvelse med Ukrainas høyreekstreme nasjonalgarde, inklusive Azov-brigaden, fra 20. april.

Norske skolebarn har i mange tiår dratt med hvite busser til Auschwitz og fått innprentet nazismens ondskap. Vi har et nasjonalt Holocaust-senter, et lokalt Arkiv og et Arbeiderparti som ble offer for en nynazists massakre på Utøya i 2011. Hvorfor er alle disse så tause når fascisme og anti-semittisme vokser fram i Ukraina og andre land i Øst-Europa?

Alle kildene til denne kronikken kan kryssjekkes.