Igjen er kjøttvarer fra Gilde fjernet fra butikkhyllene. Mattilsynet har sendt ut en liste over hvilke varer som må ryddes vekk. Det er ikke påvist E. coli-bakterier i disse vareslagene, men de er produsert samtidig med andre varer som har overført smitte.

E. coli-bakterien i norske kjøttprodukter har avlivet myten om at norsk mat er tryggere enn den som kommer fra matvareprodusenter i andre deler av verden. Den positive siden av saken er at den har ført til større fokus på dyrehelsen.

Hundretusener av dyr må årlig kasseres her i landet som følge av sykdommer og dårlig husdyrhold. Det som skulle ha vært menneskemat, ender opp som søppel eller dyrefôr. Alle som har dyr i sin varetekt, har ansvar for at de får forsvarlig stell og ikke lider.

Matskandalen som er avslørt de siste ukene, vitner om at det er langt flere dyretragedier enn de offentligheten får vite om. Forebyggende arbeid må derfor intensiveres, og hyppigere inspeksjoner på gårdene er et helt nødvendig tiltak.