Dette er et alvorlig avvik, som vi skal starte arbeidet med å lukke umiddelbart. Det er ikke påvist pasientskade, og avviket er ikke rettet mot medarbeiderne. Helsetilsynet sier tvert i mot at vi har svært kompetente medarbeidere ved nyfødtenhetene i Arendal og Kristiansand. Vi kan likevel ikke unnlate å gjøre tiltak som våre tilsynsmyndigheter sier er nødvendig for å sikre denne pasientgruppen. Dette er ikke en sykehuskamp, det handler om pasientsikkerhet.

Få syke nyfødte

Utviklingen innenfor spesialisthelsetjenesten er stor. Det som var god nok behandling for noen år siden, er ikke lenger det. Helsetilsynet sier at det er så få syke nyfødte i Agder at vi må vurdere organiseringen. Når sykehus skal utføre svært spesialiserte tjenester, med få pasienter, må vi samle tilbudet for å sikre at fagpersoner behandler flest mulig pasienter, for å bli gode.

Legene vet oftest tidlig i svangerskapet om en fødsel vil medføre forhøyet risiko for barn og mor. Den nasjonale fødeveilederen sikrer at risikofødsler samles i fødeavdelinger som har status som kvinneklinikk. Utvelgelsen av kvinner som har risiko er bedret, og det er derfor i dag enda færre syke nyfødte enn tidligere. Det er et stort fremskritt. Helsetilsynet sier at vi må følge kravene i fødeveilederen. Kvinner kan ikke velge fritt hvor hun vil føde, dersom det er risiko for barnet. Hun må føde på en kvinneklinikk, ikke en fødeavdeling. Når vi gjennomfører fødeveilederen fullt ut, vil det bety at noen titalls kvinner til må føde ved kvinneklinikken i Kristiansand.

Liten pasientgruppe

Dette avviket handler altså om en svært liten pasientgruppe, det handler ikke om normale fødsler. Det er trygt å føde i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand.

Nå skal vi finne gode løsninger på hva som er best mulig for syke nyfødte i hele Agder, ikke diskutere sykehusstrid og politikk.