Alle er overvåket. De fleste er ikke klar over hvor dramatisk dette overgrepet er.

Alle har rett til et privatliv. Vi har nøkkel i dodøra og gardiner foran soveromsvinduene. 500 av verdens fremste forfattere uttalte i forbindelse med Snowden-avsløringene: «I sine tanker, i sine personlige omgivelser og i sin kommunikasjon har alle mennesker rett til å slippe å bli iakttatt og plaget». Data om den enkelte kan og vil bli misbrukt av makthavere i kritiske situasjoner.

Avslørte

Snowden avslørte blant annet dette:

1. Facebook, Yahoo!, Google, YouTube, Microsoft, Gmail, Apple og Skype har gitt USAs National Security Agency (NSA) tilgang til sine servere. NSA er verdens største etterretningsbyrå med 30.000 ansatte.

2. Private teleselskaper har tjent mange hundre dollar i året for å gi NSA tilgang til 81 prosent av alle internasjonale telefonsamtaler.

3. NSA avlyttet 35 statsledere, flere av dem allierte med USA. Blant annet avlyttet de forbundskansler Angela Merkels telefon i ti år!

4. Målsettingen til NSA er identisk med overvåkningsstaten: Å registrere, lagre, overvåke og analysere alle elektronisk kommunikasjon fra alle mennesker over hele verden.

Snowden fikk avslag da han søkte om politisk asyl i 21 europeiske land, deriblant Norge. Han lever i dag i skjul i Russland.

Ubehagelige spørsmål

Luke Harding skriver i forordet i sin bok «Snowden — filene»: «Snowden-dokumentene tvinger nordmenn til å stille seg noen ubehagelige spørsmål. I hvilken grad er de norske styresmaktene - de nåværende så vel som tidligere - delaktige i USAs elektroniske overvåkning? Har norske myndigheter delt norske borgeres private data med den nære samarbeidspartneren i USA? Vi vet ikke hva NSA har overvåket i Norge, men vi kjenner omfanget. Tallene fra Norge er oppsiktsvekkende. I løpet av en måned vinteren 2012 - 2013 innhentet NSA data om over 33 millioner norske telefonsamtaler - i gjennomsnitt 1,2 millioner pr. døgn.»

Spørsmålene til Harding er fremdeles ubesvarte, men enhver kan tenke sitt. I 2011 vedtok nemlig Arbeiderpartiet og Høyre å innføre Datalagringsdirektivet som skulle overvåke all trafikk på nettet og bruk av mobiltelefoner. I 2014 konkluderteat direktivet stridermot europeisk rett og dermed er ugyldig.

Rødt ser på denne typen overvåkning som et brudd på menneskerettighetene og privatlivets fred.